Почетна > Бизнис
Бизнис

Немачкој недостаје квалификована радна снага, уска грла у великом броју професија

Немачкој недостаје квалификована радна снага, а у 2022. години су регистрована уска грла у свакој шестој професији, закључак је годишњег истраживања немачке Савезне агенције за рад.
Фото: Танјуг/AP Photo/Martin Meissner

Највише су тражене медицинске сестре, професионални возачи, медицински специјалисти, радници у грађевинском сектору, особе које су задужене за негу деце, инжењери у ауто-индустрији, наведено је на сајту ове агенције.

На нивоу специјалиста и стручњака тражени су фармацеути, архитекте и професије у ИТ сектору.

У 2022. години је забележен и недостатак запослених у сектору услуга, угоститељству и у хотелијерству, а тражени су и радници у металургији и возачи аутобуса, што је промена у односу на 2021. годину, када у тим секторима нису забележена „уска грла“.

Број занимања у којима се бележи недстатак запослених нагло је порастао 2022. године. Недостатак радне снаге је забележен у 200 од око 1.200 занимања, што је за 52 више него годину дана раније.

За своју анализу недостатка квалификованих радника немачка Савезна агенција за рад и запошљавање разматра око 1.200 професија и оцењује их на основу 14 индикатора.

О „уском грлу“ се говори када шест индикатора претежно указује на недостатак радне снаге.

Укупно 157 занимања се налази под посебним надзором, пошто су у њима могућа „уска грла“.

У ову категорију спадају, између осталог, канцеларијски службеници, запослени у продаји или радници у складишту.

Centralna banka Australije podigla referentnu kamatnu stopu na 4,1 odsto

Преузмите андроид апликацију.