Почетна > Свет
Свет

Немачко министарство има ТикТок налог са 144.000 пратилаца упркос забрани владе

Немачка влада је наредила свом особљу да не користи ТикТок на службеним уређајима, а немачко Министартсво здравља тренутно има налог на овој кинеској апликацији за друштвене медије са 144.800 пратилаца, пише европски Политико.
Фото: Танјуг/AP/Michael Dwyer, File

Европске институције, укључујући Европску комисију, Савет ЕУ и дипломатску службу прошле недеље су наредиле су свом особљу да избрише апликацију ТикТок из безбедносних разлога.

Европски парламент је следио тај пример у уторак, а Немачка је, као и многе друге владе широм Европе, предузела сличне кораке и затражила особљу својих министарстава да избегава апликацију у кинеском власништву за дељење видео снимака на службеним уређајима.

„ТикТок није инсталиран нити се користи у службене сврхе“, одговорили су из немачког Министарства здравља на питање које је поставио Политико, иако је, како наводи портал, налог верификован и редовно ажуриран садржајем са министром здравља Карлом Лаутербахом.

Министарство је додало и да „употреба није забрањена“ и да уређује ТикТок налог са више телефона који нису повезани са серверима министарства.

Према портпаролу министарства, ТикТок не може да се инсталира на службене телефоне, али он на конференцији за новинаре ове недеље није могао да објасни како министарство управља налогом на апликацији, наводи Политико.

Министарство здравља Немачке покренуло је своју ТикТок кампању у марту 2020. за борбу против дезинформација о ковиду-19, а у то време, друга немачка министарства су већ почела да ограничавају коришћење популарне платформе друштвених медија.

Институције ЕУ су прошле и ове недеље забраниле коришћење апликације ТикТок на телефонима запослених, наглашавајући све већу забринутост да би Пекинг могао да користи ту апликацију за прикупљање података корисника и из безбедносних разлога, јер је власник кинеска компанија, чији су алгоритми пратили рад одређених новинара на ТикТок платформи.

Званични Пекинг негира да има такве намере.

Парламент Данске затражио је јуче од посланика и других запослених да не користе апликацију ТикТок због ризика од шпијунаже.

Комитет за спољне послове Представничког дома америчког Конгреса, гласањем је јуче усвојио предлог закона који би председнику Џозефу Баједну дао овлашћење да у САД забрани апликацију и друштвену мрежу ТикТок.

ТикТок је забрањен на уређајима службеника америчког Сената.

Канада је у понедељак усвојила сличну одлуку, а и Индија је раније забранила коришћење апликације.

Mađarska vladajuća stranka podržala ulazak Finske i Švedske u NATO

Преузмите андроид апликацију.