Почетна > Бизнис
Бизнис

Немачки синдикат наводи да Форд укида до 3.200 радних места у Европи

Форд планира да отпусти до 3.200 радника широм Европе, као и да премести део посла на развоју производа у Сједињене Америчке Државе, саопштио је данас немачки синдикат ИГ Метал.
Фото: Unsplash/Dan Dennis

Форд жели да укине 2.500 радних места у развоју производа и још 700 на административним позицијама, а највише су погођени немачки погони, пренео је Ројтерс.

Наводи се да су радници америчког произвођача аутомобила у Келну, који тамо запошљава око 14.000 људи, укључујући 3.800 радника у развојном центру у насељу Меркенич, обавештени на данашњим састанцима о плановима.

Компанија Форд одбила је да коментарише ове најаве, подсећајући на изјаву од петка у којој је речено да прелазак на производњу електричних возила захтева структурне промене, и уздржала се од изношења детаља планова док не буду завршени у потпуности.

Амерички произвођач аутомобила прошле године најавио је улагање од две милијарде долара у проширење производње у домену израде електричног модела за масовно тржиште, који би био направљен у фабрици у Келну, где се тренутно производе Форд Фиеста, као и мотори и мењачи.

Форд планира велику кампању израде електричних возила у Европи, а у склопу тога седам нових модела, место за монтажу батерија у Немачкој и заједничко предузеће за производњу никл ћелија у Турској.

Компанија је у јуну прошле године упозорила на скорашња значајна смањења радних места у фабрици у Шпанији и фабрици у Немачкој, јер прелазак на производњу електричних возила значи да ће бити потребно мање радних сати за склапање аутомобила.

Форд у Европи производи, продаје и сервисира возила на 50 тржишта, запошљавајући око 45.000 људи у сопственим погонима, наводи се његовој веб страници.

„Ако преговори између радничког савета и менаџмента у наредним недељама не обезбеде будућност радника, ми се нећемо уздржавати од мера које би могле озбиљно да утичу на компанију не само у Немачкој, већ и широм Европе“, саопштио је ИГ Метал.

Veletržnica: Najviše se trgovalo jabukama, duplo veći promet prokelja i crnog luka

 

Преузмите андроид апликацију.

Ознаке