Почетна > Бизнис
Бизнис

Немачки гиганти смањују производњу због скупог гаса

„Немачки БАСФ, највећа светска хемијска компанија, разматра даље смањење производње амонијака због растућих цена природног гаса, при чему ће потенцијалне последице осетити бројни сектори – од пољопривреде до индустрије газираних пића „, рекла су два извора за Ројтерс.
Фото: Танјуг/AP/Czarek Sokolowski

Највећи немачки произвођач амонијака СКВ Пистериц и четврти Инеос такође су саопштили да не могу да искључе смањење производње јер се земља бори са поремећајем у испорукама руског гаса.

Амонијак има кључну улогу у производњи ђубрива, инжењерске пластике и течности за смањење дизел издувних гасова. Његовом производњом се такође добија угљен-диоксид високе чистоће (ЦО2) као нуспроизвод, који је потребан индустрији меса и газираних пића.

За разлику од многих европских земаља, Немачка нема лучке терминале за течни природни гас (ТПГ) који би заменио руски гас из гасовода. То значи да су компаније под политичким и комерцијалним притиском да смање гасно интензивне активности ако се испоруке природног гаса буду даље смањивале.

БАСФ је у септембру смањио производњу амонијака у свом седишту у Лудвигсхафену и у свом великом хемијском комплексу у Антверпену у Белгији. Снижена стопа производње би могла још да се смањи, али ће компанија прво помно испитати негативне ефекте, рекла су два извора.

Из БАСФ-а су казали за Ројтерс да ће наставити да подмирују своје интерне потребе за амонијаком и екстерну тражњу купаца, али су одбили да открију стопе искоришћености постројења.

Произвођач ђубрива Јара, који води трећу по величини фабрику за производњу амонијака у Немачкој у граду Брунсбутелу на северу земље, саопштио је да је његова производња широм Европе тренутно за 27 посто испод капацитета због скока цена гаса.

Компанија СКВ наводи да је у процесу обнављања пуне производње након планиране обуставе рада због ремонта, али да је будућу стопу искоришћености капацитета изузетно тешко предвидети.

Хемијске компаније су највећи индустријски потрошачи природног гаса у Немачкој, а амонијак је једини гасно-интензиван производ у тој индустрији.

Компаније које смањују производњу амонијака могу да изгубе тржишни удео због увоза од иностраних добављача који имају приступ јефтином гасу, или би Немачка могла да прихвати исплату компензација у оквиру потенцијалног програма рационализације гаса како би подстакла произвођаче да брзо смање производњу да бу се уравнотежило смањно снадбевање.

САД продају још 20 милиона барела нафте из стратешких резерви

Преузмите андроид апликацију.