Почетна > Свет
Свет

Немачке трупе констатовале присуство руских снага у Малију

У дану када су последњи француски војници завршили своје операције и напустили град Гао на северу Малија, немачке трупе уочиле су на аеродрому у том граду неколико десетина припадника по свему судећи руских безбедносних снага, наводи се данас у немачком војном документу у који је Ројтерс имао увид.
Фото: Pixabay/Peggy_Marco

Припадници Вагнер групе, приватне војне компаније повезане са Москвом, од краја прошле године подржавају војску Малија у борби против исламистичких побуњеника.

Учешће у мировној мисији Уједињених нација у Малију већ неко време изазива контроверзе у Немачкој, јер Мали продубљује своје везе из епохе Совјетског савеза са актуелним руским властима.

Немачка је прошле недеље суспендовала своју војну извиђачку мисију у Малију, са око 1.000 војника углавном распоређених у Гау, након што су локалне власти поново укинуле дозволе за лет.

Међутим, немачке и британске трупе у оквиру снага Уједињених нација су у понедељак приметиле два авиона на аеродрому Гао и то Ембрајер 314 Супер Тукано и Л-39 Албатрос, саопштила је немачка команда за заједничке војне операције, наводи се у извештају Ројтерса.

Француска је у понедељак саопштила да су све њене трупе, које су се бориле против исламистичких милитаната у Малију од 2013. године, напустиле ту земљу након одлуке у фебруару да се повуку због погоршања односа између Париза и Бамака.

Zelenski razgovarao sa Makronom o nuklearki Zaporožje

Преузмите андроид апликацију.