Почетна > Србија
Србија

Немачке компаније планирају дугорочне инвестиције у Србији

Немачка је први трговински партнер Србије у ЕУ и спада у највеће инвеститоре, а између две државе постоје снажне привредне везе, речено је на састанку представника Делегације Источног комитета немачке привреде и Привредне коморе Србије и поручено да су немачке компаније опредељене за дугорочне инвестиције у Србији.
Фото: Танјуг/Зоран Жестић

На састанку је оцењено је да је потребна динамичнија зелена трансформација и успостављање система подстицаја за коришћење зелене енергије с обзиром на ресурсе и климатске услове којима Србија располаже, поручују из Привредне коморе Србије.

Директор Сектора за стратешке анализе, услуге и интернационализацију ПКС Михаило Весовић предочио је немачкој делегацији могућности инвестирања у Србији, као и кључне макроекономске параметре и изазове у пословном амбијенту.

Весовић је поручио да ћемо настојати да задржимо и даље унапређујемо ниво немачких инвестиција у српској економији, објавила је ПКС.

„Наш посао је да обезбедимо да бизнис буде бржи, ефикаснији и једноставнији, како кроз регионалне иницијативе као што су Отворени Балкан и Коморски инвестициони форум Западног Балкана, тако и кроз подношење иницијатива влади у најбољем интересу привреде“, указао је Весовић.

Директор Немачко-српске привредне коморе у Србији Александар Маркус навео је да су немачке компаније које раде на овом тржишту опредељене за дугорочне инвестиције и да планирају наставак пословања.

Помоћник директора Сектора за стратешке анализе ПКС Бојан Станић навео је да је у 2022. години Србија остварила веома висок дефицит у укупној спољнотрговинској робној размени од готово 10 милијарди евра узрокован, пре свега, високим ценама енергената.

Али, како је навео, то је компензовано значајним суфицитом у размнени услуга, као и високим приливом страних директних инвестиција и дознака.

Робна размена Србије је била највећа са земљама са којима Србија има потписане споразуме о слободној трговини, док су земље чланице Европске уније учествовале су са око 60 одсто у укупној размени.

Главни појединачни спољнотрговински партнер у извозу Србије је била Немачка, а следе Кина и Италија, наводи Станић.

У делегацији Источног комитеа немачке привреде био је и директор Михаел Хармс и регионална директорка за Југоисточну Европу Ава Квиринг.

Šole i Eskobar: Vreme je za osnivanje Zajednice srpskih opština

Преузмите андроид апликацију.