Почетна > Бизнис
Бизнис

Немачке компаније очекују благу рецесију у 2023. јер поремећаји попуштају

Немачке компаније очекују само благу рецесију идуће године упркос тешкоћама због енергетске кризе, несташице сировина и успоравања глобалне економије, показује анкета Ројтерса спроведена међу великим удружењима привредника.
Фото: Pixabay/marcinjozwiak

„Последњи квартал 2022. и почетак 2023. вероватно ће бити праћени падом економске активности. Међутим, очекујемо само благи пад“, рекао је Зигфрид Русвирм, председник Федерације немачке индустрије (БДИ).

Све је више сигнала да би немачка привреда могла да избегне најгори економски пад узрокован смањењем испорука енергије из Русије након њене инвазије на Украјину, оцењује британска агенција.

Инфлација је благо успорила на 11,3 посто у новембру са високих 11,6 проценатра претходног месеца јер су пале цене енергената.
Немачка влада је прогнозирала да ће привреда ове године порасти за 1,4 одсто, а да ће догодине пасти за 0,4 посто.

Русвурм је упозорио да ће раст остати пригушен до 2024. јер слаба тражња широм света погађа извозно зависну немачку економију.

Удружење немачких индустријских и привредних комора (ДИХК) саопштило је да постоји много индиција да се поремећаји у ланцу снабдевања постепено ублажавају.

„Цене возарина бродских контејнера поново се приближавају дугорочним нормалним вредностима, а полако попуштају и загушења ван међународних лука“, навео је председник ДИХК Питер Адријан.

Додаје да би, ако се спроведе најављено ублажавање кинеске политике нултог ковида, то такође био позитиван сигнал за глобалне ланце снабдевања.

Ипак, ДИХК је упозорио да растуће цене енергије и осипање расположења потрошача и даље замагљују изгледе за 2023.

Удружење занатлија ЗДХ дели мишљење ДИХК-а, и очеклује знатно мање наруџбина у наредној години.

„Заостатле поруџбине ће подупирати посао до почетка пролећа, али је под великим знаком питања време након тога“, рекао је генерални секретар ЗДХ Холгер Шванеке.

Немачко удружење за велепродају, спољну трговину и услуге (БГА) објавило је да је ситуација јоз увек снажна у многим секторима привреде.

„Али, негативна очекивања селимо из месеца у месец, чија дубина и ширина се још нису материјализовали“, каже председник БГА Дирк Јандура. Он је уверен да ће компаније током пролећа поново кренути путем оптимизма.

Siluanov: Ograničenje cene nafte moglo bi da poveća budžetski deficit

Преузмите андроид апликацију.