Почетна > Свет
Свет

Немачка влада брани право на лакши долазак до држављанства

Немачка влада је данас бранила план да се људима олакша подношење захтева за држављанство, супротстављајући се притужбама унутар владајуће коалиције и опозиције да би то могло да подстакне илегалну имиграцију.
Фото: Pixabay/Pixabay

Влада је саопштила да жели да подстакне имиграцију и обуку како би се ухватила у коштац са недостатком стручњака који оптерећује највећу европску економију у време слабљења раста и када све старије становништво врши притисак на јавни пензиони систем, пренео је Ројтерс.

„Свако ко овде живи и ради на сталној основи, такође би требало да буде у могућности да гласа и буде биран, требало би да буде део наше земље са свим правима и обавезама које то прате“, рекао је немачки канцелар Олаф Шолц на форуму за имиграцију, који је преносила немачка телевизија.

„И то би требало да буде потпуно независно од порекла, боје коже или верске припадности“, казао је он.

Министарка унутрашњих послова Ненси Фезер из редова Шолцових социјалдемократа (СПД) изнела је планове за смањење максималног броја година које особа мора да чека пре него што постане држављанин – са осам на пет, и укидање ограничења за двојно држављанство.

Познавање немачког језика за стицање држављанства, такође, би били олакшано за припаднике такозване „гастарбајтерске“ генерације, од којих су многи Турци, који су дошли у Немачку 1950-их и 1960-их као радници мигранти.

Шолц је рекао да ће Немачка, опонашајући политику у другим земљама, увести „транспарентан, небирократски“ систем имиграционих бодова како би омогућила странцима који имају одговарајуће квалификације да се пријаве за посао.

Он је казао и да ће бити омогућено лакше студирање или стицање квалификација у Немачкој.

Шолц је бранио и право имиграната да имају двојно држављанство, тврдећи да припадност и идентитет нису нулта сума.

Кабинет ће у среду расправљати о нацрту закона, рекао је Шолц, након чега он мора да буде представљен посланицима у Бундестагу – доњем дому парламента.

Kanadski sud odobrio kauciju Kinezu optuženom za špijunažu

 

Преузмите андроид апликацију.