Почетна > Свет
Свет

Немачка: Успон десничарске партије АфД изазвао раздор међу немачким странкама

Пораст популарности немачке десничарске, популистичке партије АфД изазвао је раздор и узајамне оптужбе међу немачким странкама.
Фото: Танјуг/Sebastian Kahnert/dpa via AP

Опозициона ЦДУ оптужује немачку коалициону владу (СПД, Зелени, ФДП) за успон десничара, али канцелар Олаф Шолц одбацује те тврдње и указује да такве десничарске тенденције постоје и у другим земљама, наводи Дојче Веле.

Алтернатива за Немачку (АфД) се, према најновијим истраживањима јавног мњења, попела на друго место по популарности и скоро се изједначила са владајућим Социјалдемократама (СПД).

Овакав успех АфД је дуго био незамислив, међутим, када би се сада расписали парламентарни избори та странка би добила 18 одсто гласова, показују резултати најновијег истраживања које свакога месеца спроводи институт Инфратест-димап за јавни сервис АРД.

Председник опозиционе Хришћанско-демократске уније (ЦДУ) Фридрих Мерц тврди да је за успех десничарске АфД крива влада.

„Да имамо владу која добро ради АфД не би била на 18 одсто. Грађани Немачке су сити такве власти и зато сада себи дају одушка на овај начин“, изјавио је Мерц на телевизији ЗДФ и упутио посебне критике странци Зелени.

Ипак, Мерц је поручио да неће сарађивати са АфД коју је назвао антисемитском странком, непријатељски настројеном према странцима.

„Све док сам ја председник ЦДУ, неће бити никакве сарадње с том странком“, рекао је Мерц.

HE Kahovka više ne može da se obnovi, akumulacija će nestati za četiri dana

Преузмите андроид апликацију.

Ознаке