Почетна > Бизнис
Бизнис

Немачка: У мају забележене мање несташице материјала у производњи

У мају су у Немачкој забележене мање несташице материјала у производњи у односу на април, али постоје велике разлике по секторима, закључак је данас објављење студије Института за економска истраживања ИФО из Минхена.
Фото: Танјуг/AP Photo/Michael Sohn

У мају је 35,3 одсто немачких компанија пријавило несташицу материјала, што је мање у односу на април, када је овај проценат износио 39,2 одсто.

„Ово је мало олакшање за немачке произвођаче који се носе са економским потешкоћама. Могу да брже обраде постојеће поруџбине и одрже производњу „, сматра шеф ИФО за инстраживање Клаус Волрабе.

Немачка индустрија је подељена на два дела који се прилично разликују по питању несташице материјала, наводи се на сајту ИФО.

Многе компаније које се баве производњом електронике, машина и опреме, као и аутомобилска индустрија, имају значајне проблеме – више од 50 одсто компанија у овим областима производње бележи несташицу материјала.

Највише недостају чипови и полупроводници.

У другим областима производње у Немачкој нема таквих проблема, а проценат фирми које пријављују несташице је испод 20 одсто.

У хемијској индустрији 16,9 одсто фирми бележи несташицу материјала, у производњи металних производа – 15,6 одсто, у производњи намештаја – 8,8 одсто.

Најбоља ситуација је забележена у индустрији папира, где је несташицу материјала пријалавило само 2,5 одсто компанија.

Epl predstavio naočare za proširenu stvarnost, Volstrit uzdržan

Преузмите андроид апликацију.