Почетна > Бизнис
Бизнис

Немачка у 2023. подиже старосну границу за пензију

Немачкој итекако фали квалификована радна снага и многи људи радни век заврше прерано, али ново подизање старосне границе за пензију није решење.
Фото: Unsplash/ditakesphotos

Министар рада Хубертус Хајл каже да је „даље повећање старосне границе за одлазак у пензију на 69, 70 или 75 година погрешно и неправедно, јер би то значило смањење пензија за многе људе који више не могу да раде“.

Законска граница за одлазак у пензију од 67 година која треба да ступи на снагу 2031. је, кад се упореди са другим земљама, већ довољно висока, рекао је Хајл. Додатно је повећати је оптерећење млађих генерација.

„Ја то не желим, а и коалиционим споразумом је та могућност искључена“, наводи.

На тржишту рада водиће се одлучујућа битка за будућност пензија. Министар је нагласио да је, поред ангажовања домаће, квалификована радна снага из иностранства такође веома битна.

Током викенда је канцелар Олаф Шолц позвао на повећање удела оних који заиста могу да раде до старосне границе. „Потенцијал за повећање“ се види у уделу жена на тржишту рада. Али, треба проширити понуду целодневног боравка у јаслицама, вртићима и школама.

Према прорачунима Савезног института за истраживање становништва, све више људи у Немачкој одлази у превремену пензију. Истовремено, привреда пати од недостатка радне снаге.

Хајл је рекао да ће компаније морати да запошљавају више старијих људи. „Многи послодавци више не запошљавају људе старије од 60.

То више себи не можемо да приуштимо“, каже. Зато је неопходна промоција здравог живота, рекао је министар.

Servis računara – put da vaši lični podaci budu ugroženi

Преузмите андроид апликацију.