Почетна > Бизнис
Бизнис

Немачка троши милијарде на изградњу гасних електрана

Немачка ће потрошити 16 милијарди евра за изградњу четири гасне електране у настојању да обезбеди адекватно снабдевање електричном енергијом након укидања нуклеарних реактора, саопштило је раније ове недеље Министарство економије.
Фото: Unsplash/publicpowerorg

Ово долази као део великог ремонта енергетске мреже у земљи, наводи министарство.

Нове електране на гас ће касније радити на водоник између 2035. и 2040. Тржишни механизам за повећање капацитета омогућиће проширење производње електричне енергије до 2028. године.

Постројења ће имати укупан капацитет до 10 гигавата и очекује се да ће бити од виталног значаја за обезбеђивање стабилног снабдевања електричном енергијом „чак и у временима када је мало сунца или ветра.”

Највећа економија ЕУ, која је пре сукоба у Украјини подстицала своју индустрију руским гасом, морала је да повећа увоз електричне енергије прошле године након што је влада одлучила да укине нуклеарну енергију док се креће ка обновљивим изворима енергије.

Прошлог априла, Немачка је затворила своја последња три нуклеарна реактора упркос упозорењима да би то заправо изазвало сагоревање више фосилних горива.

Немачка је себи поставила циљ да смањи емисију стаклене баште за 65 одсто до 2030. године, што је план који је још амбициознији од оног који је поставила ЕУ у целини.

Међутим, прошлогодишњи извештај Федералне агенције за животну средину показао је да ће циљ вероватно бити промашен јер је дуготрајна енергетска криза гурнула прелазак на обновљиве изворе енергије у земљи на дневни ред.

Većina hotela u Beogradu zrela za zamašna ulaganja

Преузмите андроид апликацију.