Почетна > Свет
Свет

Немачка: Празнине у војсци остаће све до 2030. године

Немачка војска не може да у потпуности попуни постојеће празнине све до 2030. године, изјавио је министар одбране Борис Писторијус.
Фото: Unslapash/Daniel Stuben.

„Сви знамо да постојеће празнине не могу бити у потпуности попуњене до 2030… Биће потребне године. Сви су свесни тога“, рекао је Писторијус у интервјуу за „Велт ам зонтаг“, који је данас објављен.

Стручњаци оцењују да је немачка војска – Бундесвер – која је већ ослабљена због деценија недовољног улагања након завршетка Хладног рата, сада у још горем стању него пре годину дана јер оружје и муниција дати Украјини углавном још нису замењени, наводи Ројтерс.

Писторијус је одбио да испоручи оружје Украјини из залиха Бундесвера преко најављених обавеза.
„Искрено речено, као и друге нације, имамо ограничен инвентар. Као савезни министар одбране, не могу све да поклоним“, рекао је он.

Писторијус, који је именован за министра раније ове године, рекао је да је његов највиши приоритет повећање буџета за одбрану да би се достигао циљ НАТО-а од 2 одсто националног дохотка, са тренутно око 1,5 одсто.

„Ако се то покрене до краја овог заседања парламента, био бих задовољан“, рекао је он.

Писторијус је додао да Немачка, такође, планира поморску мисију у Индо-пацифичком региону наредне године и да интензивира своје партнерство са кључним земљама тог региона, као што су Јапан, Аустралија, Индија, Индонезија, Јужна Кореја и Сингапур.
Према његовим речима, слобода кретања европских пловила тамошњим морима се „сувише оспорава“, преноси Ројтерс.

C.Gora: Izborna tišina počela u ponoć

Преузмите андроид апликацију.