Почетна > Бизнис
Бизнис

Немачка: Пословно расположење у паду пети месец заредом

ИФО индекс пословног расположења у Немачкој је у септембру благо пао на 85,7 са августовских 85,8 поена, саопштио је данас Институт за економска истраживања ИФО из Минхена.
Фото: Танјуг/AP Photo/Michael Probst

Тржишта су очекивала да ће овај индекс у септембру пасти на 85,2 поена, тако да је резултат нешто бољи од очекиваног, али вредност индекса је у паду већ пет месеци заредом.

Како је наведено на сајту ИФО, немачке компаније су у септембру биле мање задовољне тренутном пословном ситуацијом него прошлог месеца, али песимизам поводом будућности је нешто мањи него раније.

У производњи је индекс пословног расположења мало порастао. Компаније су биле нешто задовољније садашњим пословањем, али њихова очекивања од будућности су и даље песимистична.

У сектору услуга је индекс пословног расположења пао шести пут заредом због значајног погоршања тренутне пословне ситуације, а очекивања од будућности су и даље обележена скепсом.

У трговини је вредност индекса пословног расположења порасла због мањег песимизма поводом будућности, али предузећа су истовремено била мање задовољна тренутном пословном ситуацијуом.

Најтеже ситуација влада у немачком грађевинарству, где је вредност овог индекса пала на најнижи ниво од јануара 2009. године.

Kina smanjila uvoz morske hrane iz Japana nakon ispuštanja vode iz Fukušime

Преузмите андроид апликацију.