Почетна > Свет
Свет

Немачка почиње са експлоатацијом литијума у долини Рајне

Компанија „Vulcan Energy Resource“ која се бави ископавањем литијума добила је пет нових дозвола за истраживање геотермалне енергије и литијума у Немачкој.
Фото: Wikimedia Commons/Carsten Steger

Дозволе које је добио „Vulcan“ покривају 325 километара квадратних у пределу долине реке Рајне, чиме је простор за чију употребу ова компанија има дозволу повећан на преко 1.000 квадратних километара, наводи Ројтерс.

„Vulcan Energy Resource“ снабдева произвођаче као што су Фолксваген, Рено и Стелантис.

Ова немачко-аустралијска компанија жели да започне комерцијалну производњу литијума до 2024. године ослањајући се на раст потражње за овим материјалом који се користи у батеријама за електричне аутомобиле.

Због свог великог значаја литијум се у научним круговима назива и „бело злато“.

Фото: Wikimedia Commons/Yo-Co-Man

„Наша мисија је да изградимо вредност за акционаре и да имамо декарбонизујући ефекат на ланац снабдевања литијумом за батерије електричних аутомобила, и производњу енергије у Европи“, рекао је Хорст Кројтер, менаџер компаније „Vulcan Energy Resource“.

Један од циљева ове компаније је да потпуно еколошки безбедно комерцијално производе литијум, без штетних гасова и отпада, наводи се на њиховом сајту.

Геотермални литијум из долине реке Рајне, близу границе Француске и Немачке, привукао је интересовање и осталих компанија, међу којима су и Мерцедес, као и Бе-Ем-Ве.

Побољшан квалитет ваздуха у Пекингу уочи ЗОИ

Преузмите андроид апликацију.