Почетна > Бизнис
Бизнис

Немачка: Песимизам самозапослених се продубио у јулу, четврти пут заредом

Пословно расположење самозапослених и компанија са мање од девет запослених у Немачкој, у јулу се погоршало четврти пут заредом, показао је најновији извештај Института за економска истраживања ИФО из Минхена.
People walk in the main shopping street ‘Zeil’ in central Frankfurt, Germany, Saturday, Aug. 5, 2023. (AP Photo/Michael Probst)

Џимдо-ифо индекс пословног расположења за самозапослене, који минхенски институт објављује од августа 2021. године, у јулу је пао на -16,4 поена, са јунских -12,6 поена.

Тај индекс је у мају износио -8,6 поена, а у априлу -3,2 поена.

У марту је последњи пут био изнад нуле, на 1,8 поена, али позитиван резултат се није дуго одржао.

„Немачка економија пролази кроз фазу слабости, а самозапослени у земљи то не могу да избегну“, каже стручњак ИФО, Катрин Демелхубер.

Самозапослени у Немачкој су у јулу били мање задовољни тренутном пословном ситуацијом него у претходном месецу, а њихова пословна очекивања од будућности су све мање оптимистична.

У сектору услуга приходи и даље падају, а све мања потражња у производњи је имала негативан утицај на пружаоце услуга, као што су ИТ и консултантске услуге, као и на компаније за оглашавање и истраживање тржишта.

Мања потрошња домаћинстава у јулу је негативно утицала на угоститељство, а песимизам влада и у немачкој малопродаји.

Kurs dolara premašio 100 rubalja, prvi put za godinu i po

Преузмите андроид апликацију.

Ознаке