Почетна > Свет
Свет

Немачка министарка спољних послова посетила Донбас

Немачка министарка спољних послова Аналена Бербок посетила је линију фронта у Донбасу, где се задржала око 40 минута и с тог је места позвала на деескалацију ситуације око Украјине, преноси ТАС С извештај немачког Билда.
Фото: PrtSc/Reuters/YouTube

Бербок се у понедељак на лицу места информисала о ситуацији на линији разграничења између украјинских владиних трупа и сепаратиста. Она је с кацигом на глави и заштитним прслуком боравила у Донбасу где јој је на самом фронту командант украјинских снага појаснио каква је актуелна ситуација на терену, наводи Билд.

„Ово место јасно указује колико је важно да оживимо споразуме из Минска и дођемо у ситуацију да се успоставе ред и мир, како би људи могли да наставе да живе у региону који је њихов дом”, рекла је Бербок. Немачка министарка је поновила потребу за решавањем украјинске кризе путем дипломатије.

„Нећемо моћи да спречимо агресију Русије војним путем, тако да ћу учинити све да корак по корак идемо напред за преговарачким столом”, нагласила је.

Бербок је у посети Кијеву од јуче, где се најпре састала са украјинским колегом Дмитријем Кулебом и изразила снажну подршку Украјини, уз поруку да је Немачка спремна да плати високу економску цену како би одвратила Москву од њених планова.

До раније планираног састанка немачке министарке спољних послова са украјинским председником Володимиром Зеленским није дошло због проблема са распоредом, наводи ТАС С а преноси Танјуг.

Đukanović u četvrtak daje mandat Abazoviću za manjinsku vladu

 

Преузмите андроид апликацију.