Почетна > Свет
Свет

Немачка ће ускоро нудити вакцине и у јавним објектима

Немачка ће ускоро имати толико пуно доза вакцина против ковида-19 да ће моћи да их нуди грађанима и у појединим јавним и верским објектима како би се имунизовало 80 одсто популације, саопштили су данас здравствени званичници.
Фото: Pixabay/tvjoern

Иако потражња и даље надмашује понуду вакцина у бројним медицинским центрима, ситуација ће се променити у наредних неколико недеља, изјавио је министар здравља Јенс Шпан, додавши да држава мора да убрза имунизацију како би спречила да делта сој изазове нови талас, пренео је Ројтерс.

Влада ће испоручити пет милиона доза регионалним вакцинационим центрима прве недеље јуна, док ће Модерна моћи да испоручи дупло више доза него што је првобитно обећала Немачкој, објавио је Шпан током ТВ дискусије о корона вирусу.

То ће значити да ће држава убрзати кампању како би охрабрила оне који оклевају да се вакцинишу, нудећи дозе пролазницима у разним градским објектима, црквама и џамијама.

Шпан је рекао да већ у залихама има на стотине хиљада доза вакцина Астра Зенеке и Џонсон и Џонсон које нису коришћене у медицинским установама – многи Немци фаворизују вакцину компанија Фајзер/Бионтек.

Немачка је досад ревакцинисала више од трећине целе популације, док је 53 одсто добило прву дозу, а само у петак је дато 852.814 доза.

Шеф Института ,,Роберт Кох“, Лотар Вилер, рекао је да Немачка жели да вакцинише најмање 80 одсто популације како би имала ,,основну заштиту“.

Иако су тренутно ниске инфекционе бројке у Немачкој, Шпан је оценио да брзо ширење делта соја у Великој Британији и Израелу показује да је Немачкој неопходна хитна вакцинација.

 

Преузмите андроид или IOS апликацију.