Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Неколико занимљивих разлика између брескве и нектарине

Брескве су једно од воћа без које је тешко замислити лето, али многима се не свиђа текстура коже испод језика због ситних „длачица“, па се окрећу нектаринама од којих као да не воле. много разликују.
Фото: Pixabay/GerdSchiffler

Нектарине су, у ствари, врста брескве, и иако имају сличан изглед и нутритивни профил, „класичне“ брескве су обично веће и мекше унутрашњости.

Осим тога, функционишу мање-више идентично, а постоји неколико занимљивих разлика између брескве и нектарине.

Брескве

Плод чији је латински назив Прунус персица може да расте у различитим климатским условима, од тропских до умерених, а постоје три врсте: слободни камен – чије се кости лако одвајају од зрелог меса причврсни камен – чије кости чвршће пријањају за месо полуслободни камен – хибрид ова два типа.

Месо брескве, иначе, може бити бело или жуто, док је кожа груба и прекривена ситним „длакама“.

Нектарине

Глатке брескве, или нектарине (лат. Прунус персица вар. нуциперсица), су заправо врста брескве, које имају глатку кожицу због генетске мутације. Из генетске перспективе, оне су идентичне обичним бресквама. И могу имати три врсте, у зависности од тога колико је лако или тешко уклонити јаму, као и жуто-белу унутрашњост.

Шта је здравије – бресква или нектарина?

Оба воћа имају импресивне нутритивне вредности. Што се шећера тиче, брескве имају 12,6 г у истој количини, а нектарине 11 г, док им је количина масти иста – 0,4 г.

Оне обезбеђују исту количину калијума, односно 5% препоручене дневне вредности, док бресква обезбеђује 8% препоручене дневне количине ниацина (витамина Б3), а нектарина 10%, а једна бресква даје 4% препоручени дневни унос витамина А, а нектарина обезбеђује 5%.

Једна нектарина има исти проценат витамина Ц, а бресква има 7% препорученог дневног уноса овог витамина.

Што се тиче витамина Е, једна бресква даје 5% препоручене дневне количине, а нектарина 6%.

Дакле, брескве имају нешто више калорија, угљених хидрата и шећера, а у свему осталом се мало разликују: оба воћа су богата шећерима, влакнима и имају малу количину микронутријената попут витамина и минерала.

Дакле, одговор на питање шта је здравије није лако дати јер је мање-више исто воће, а не постоји релевантна студија која би једно воће прогласила кориснијим за организам.

Kako se zaštititi od bakterija koje se prenose hranom?

Преузмите андроид апликацију.