Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Неколико уређаја у стану једни су од главних криваца за огромне рачуне за струју

Сваки рачун за струју изазива страх у вама јер нисте сигурни колика ће бити разлика између потрошеног и плаћеног овог пута?
Фото: Pixabay/jarmoluk

Јасно је као дан да су цене енергената у последње време доста порасле, али и даље постоји начин да се уштеди на енергији, али и новцу.

Просечан Американац је у јулу 2022. платио око 15 одсто више рачуна за струју него за исти период годину дана раније. И у осталим деловима света се осетило поскупљење енергената, због чега се сви очајнички хватају за сламку, покушавајући на све начине да смање месечне рачуне за струју.

Не бисте веровали, али можда несвесно повећавате рачуне за струју због уређаја које држите укључене све време, чак и када их не користите.

Реч је о тзв вампирски уређаји или енергетски вампири чији је циљ само један – да извучете последњи новчић из вашег новчаника.

Шта је вампирски уређај?

Енергетски вампир или вампирски апарат је сваки уређај који непрекидно користи енергију, чак и када је искључен, али је и даље повезан на електрични систем вашег дома.

Овакви уређаји троше скоро четвртину енергије која се троши у вашем дому, што се итекако одражава на кућни рачун за струју сваког месеца.

Поједностављено, то се односи на телевизоре, кабловске пријемнике, конзоле за видео игре, али и уређаје попут клима уређаја које можете укључити даљинским управљачем.

Искључите све уређаје које не користите, као и оне на које сте потпуно заборавили. Након што направите листу, пажљиво је проучите.

Уређаји који имају режим мировања су такође најгори. Анализа о потрошњи енергије у стању мировања многих уређаја показала је да, на пример, десктоп рачунар користи 73,97 вати када је неактиван и 2,84 вати када је искључен.

А пуњачи за лаптопе, који су укључени када се не пуне, троше око ват на сат, а не бисте веровали – бојлер је најгори енергетски вампир.

Стручњаци препоручују да када вам није потребна топла вода, снизите температуру у бојлеру на температуру која вам је довољна. Можете набавити и тајмер који ћете подесити да се вода џабе не загрева када вам није потребна.

Evo kako da se efikasno rešite buđi iz veš mašine?

Преузмите андроид апликацију.