Почетна > Свет
Свет

Неке штити САД, а неке НАТО – 5 држава у којима нема војске

Звучи помало необично – но, неке државе уопште немају војску. Војска и ратна прошлост могу бити туристичке атракције, било да је реч о музејима едукативног карактера или парадама које показују моћ неке земље или њену војну прошлост. Но, иако звучи помало необично – неке државе уопште немају војску.
Фото: Unsplash/rfsmith1952

Ево у којим државама света војску нећете видети. Има их тридесетак, а ово су само неке од њих.

Андора

Ова европска држава која је смештена између Шпаније и Француске има малу волонтерску војску која је само церемонијална. С друге стране, у сврху обране Андора има потписане уговоре са својим суседима.

Костарика

Од 1949. године на Костарици службено не постоје оружане силе (осим ако не рачунамо полицију). Због тога ову земљу често називају „Швајцарском Централне Америке“, јер је прогласила трајну неутралност још 1983. године. У стварности, леђа јој ипак чувају Сједињене Америчке Државе.

Гренланд

Одбрана Гренланда одговорност је данске државе, стога гренландске власти немају контролу над гренландском војском ни спољним пословима. Не постоје регуларне војне јединице, но од 2009. године гренландске власти су се избориле за већу аутономију у доношењу одлука па можда будућност носи неке промене.

Исланд

Ево једног посебног припадника НАТО пакта – Исланд који нема војску. Исланђани су поносни на своју пацифистичку прошлост откако су прогласили независност од Данске 1944. године. За сваки случај, имају полицију и снаге мира.

Маурицијус

Маурицијус нема своје професионалне оружане снаге још од 1968. године откако су се изборили за независност од Уједињеног Краљевства. Све потребне послове обавља 10 000 предузећа који су под контролом полицијског повереника.

Stremousov: Ukrajina kao država zapravo više ne postoji

Преузмите андроид апликацију.