Доручак је веома важан оброк – може вам улепшати или покварити дан. Иако знамо да је то најважнији оброк у дану, многи људи томе не придају превише значаја.
Потпуно прескакање доручка један је од најгорих начина да започнете дан када је у питању ваше здравље. Утврђено је да прескакање овог јутарњег оброка успорава метаболизам, доводи до повећања телесне тежине, негативно утиче на ваш имуни систем, па чак и повећава ниво стреса.
Неки од најдуговечнијих људи на свету знају колико вреди здрав доручак.
У ствари, многе светске „плаве зоне“, региони широм света са највећом концентрацијом стогодишњака, никада не прескачу доручак. Ови региони су Сардинија у Италији, Икарија у Грчкој, Окинава у Јапану, Никоја у Костарики и Лома Линда у Калифорнији.
Од оснивања концепта Плавих зона, истраживачи су открили неке заједничке карактеристике у животним навикама њихових становника, укључујући њихову исхрану, кретање, вредности и духовне праксе. А када је реч о начину сервирања доручка, стогодишњаци „Плаве зоне” труде се да у своје јутро унесу што више хранљивих материја.
Jедна од основних вредности које деле стогодишњаци „Плаве зоне“ је пракса да једу највећи оброк ујутру и најмањи оброк поподне и увече.
Овај концепт је у супротности са оним што многи просјечни западњаци природно практикују, а то је да поједу мали доручак којем недостају хранљиве материје или га уопште не једу, док веће оброке чувају за друге оброке у дану.
Још једна велика разлика која многе од ових стогодишњака издваја од остатка света је то што једу здраву, здраву храну. Иако многи ујутру посежу за пецивом из пекаре, становници „Плавих зона” ујутру једу интегралне житарице, поврће, воће, протеине, влакна и антиоксиданте.
Преузмите андроид апликацију.