Почетна > Србија
Србија

Недеља православља у СКЦ „Свети Сава“

Од 3. до 8. априла у Српском културном центру у Суботици биће организована Недеља православља, низ културних и духовних програма који се традиционално одржавају пред празник Ускрса.
недеља
Фото: WikimediaCommons/Petar Milošević

Недеља почиње 3. априла беседом Владике бачког др Иринеја Буловића и изложбом „Снага и уточиште: 300 година храма Светог Вазнесења Господњег у Суботици“ чији је аутор Горан Болић, конзерватор и рестауратор.

Поставка ће бити отворена до 30. априла.

Наредног дана на програму је предавање др Бориса Стојковског, ванредног професора Филозофског факултета у Новом саду који ће говорити о теми „Најстарија историја суботичких Срба и подизање храма Вазнесења Господњег“.

Подсећање на 30 година рада Српског културног центра „Свети Сава“ биће приказано кроз филм „30 година саборности – на многаја љета“. Који је снимљен уз подршку Културног центра Војводине „Милош Црњански“.

У оквиру Недеље православља биће представљен и књижевни портрет др Душка Бабића. Књижевника и управника Српске књижевне задруге.

О његовом стваралашту говориће писац Драган Лакићевић и др Маја Стокин, професор књижевности.

Такође, у склопу предускршњег програма биће изведена и монодрама по тексту Данка Поповића „Књига о Милутину – књига прва“. У режији Егона Савина и извођењу глумца Ненада Јездића. Представа ће се играти на сцени „Јадран“ Народног позоришта у Суботици.

Недељу православља закључује духовна трибина. Сви програми почињу од 19 часова, а осим представе, одржавају се у простору Српског културног центра „Свети Сава“. Заинтересовани их накнадно могу пронаћи и на јутјуб каналу центра.

Predsednik će ugostiti predsednicu Grčke Katerinu Sakelaropulu

 

Преузмите андроид апликацију.