У салатама, сосовима, супама, парадајз је намирница која често краси наше тањире на разне начине. Иако се са кулинарске тачке гледишта често класификује као поврће, са научне тачке гледишта парадајз је воће.
Али оно што је мање познато је да је, према истраживању америчких центара за контролу и превенцију болести (ЦДЦ), парадајз заправо најздравије воће у погледу садржаја хранљивих материја. Према ЦДЦ-овој оцени густине исхране од 41 воћа и поврћа на основу садржаја витамина и минерала, парадајз се налази на врху листе воћа. Парадајз је богат антиоксидансима и хранљивим материјама.
Црвена боја парадајза потиче од супстанци званих полифеноли и каротеноиди, који имају антиоксидативно и антиинфламаторно дејство. Ова својства помажу у заштити ћелија од оксидативног стреса, смањују ризик од кардиоваскуларних болести, снижавају крвни притисак и „лош холестерол“.
Антиоксиданси у парадајзу такође могу заштитити кожу од оштећења изазваних ултраљубичастим зрачењем сунца и побољшати опште здравље коже.
Парадајз је извор есенцијалних витамина и минерала, укључујући витамин Ц, Е, А, калијум, фолну киселину и витамин К.
Витамин К и калцијум су важни за здравље костију и одржавање јаке структуре костију. Витамин А и бета-каротен у парадајзу су важни за здравље очију и могу помоћи у спречавању проблема као што је дегенерација макуле повезане са узрастом.
Парадајз је такође извор влакана, која су неопходна за одржавање здравог и редовног система за варење. Поред тога, парадајз има мало калорија, богат је водом и влакнима и може помоћи у контроли телесне тежине.
Иначе, ЦДЦ-ова категоризација воћа и поврћа заснива се на количини од 17 хранљивих састојака у порцији од 100 калорија. Парадајз је нискокалорично воће, чији је нутритивни профил сличан поврћу.
Парадајз је тежак 60 грама, садржи само 12 калорија и мање од три грама угљених хидрата.
Поред парадајза, на листи најздравијег воћа су и:
Лимун
Богат витамином Ц, помаже у смањењу ризика од одређених врста рака и срчаних обољења. Али важно је не претерати јер киселост лимуна може оштетити зубну глеђ и изазвати лоше варење.
Наранџа
Такође богата витамином Ц, садржи и мале количине витамина Б6, калијума и калцијума и важна је за здравље мозга, срца, нерава и костију.
Јагоде
Поред витамина Ц, садрже антоцијанине, антиоксиданте који играју кључну улогу у заштити здравља мозга и спречавању развоја Алцхајмерове болести.
Лимета
Богата витамином Ц и може се користити у кувању, печењу или као украс. Важно је не претерати због високе киселости воћа.
Грејпфрут
Садржи витамин Ц, витамин А и фолну киселину и помаже у контроли шећера у крви, холестерола и здравља пробаве.
Преузмите андроид апликацију.