Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Нећете веровати да је ово воће најздравије на свету!

У салатама, сосовима, супама, парадајз је намирница која често краси наше тањире на разне начине. Иако се са кулинарске тачке гледишта често класификује као поврће, са научне тачке гледишта парадајз је воће.
Фото: Pixabay/LustrousTaiwan

Али оно што је мање познато је да је, према истраживању америчких центара за контролу и превенцију болести (ЦДЦ), парадајз заправо најздравије воће у погледу садржаја хранљивих материја. Према ЦДЦ-овој оцени густине исхране од 41 воћа и поврћа на основу садржаја витамина и минерала, парадајз се налази на врху листе воћа. Парадајз је богат антиоксидансима и хранљивим материјама.

Црвена боја парадајза потиче од супстанци званих полифеноли и каротеноиди, који имају антиоксидативно и антиинфламаторно дејство. Ова својства помажу у заштити ћелија од оксидативног стреса, смањују ризик од кардиоваскуларних болести, снижавају крвни притисак и „лош холестерол“.

Антиоксиданси у парадајзу такође могу заштитити кожу од оштећења изазваних ултраљубичастим зрачењем сунца и побољшати опште здравље коже.

Парадајз је извор есенцијалних витамина и минерала, укључујући витамин Ц, Е, А, калијум, фолну киселину и витамин К.

Витамин К и калцијум су важни за здравље костију и одржавање јаке структуре костију. Витамин А и бета-каротен у парадајзу су важни за здравље очију и могу помоћи у спречавању проблема као што је дегенерација макуле повезане са узрастом.

Парадајз је такође извор влакана, која су неопходна за одржавање здравог и редовног система за варење. Поред тога, парадајз има мало калорија, богат је водом и влакнима и може помоћи у контроли телесне тежине.

Иначе, ЦДЦ-ова категоризација воћа и поврћа заснива се на количини од 17 хранљивих састојака у порцији од 100 калорија. Парадајз је нискокалорично воће, чији је нутритивни профил сличан поврћу.

Парадајз је тежак 60 грама, садржи само 12 калорија и мање од три грама угљених хидрата.

Поред парадајза, на листи најздравијег воћа су и:
Лимун

Богат витамином Ц, помаже у смањењу ризика од одређених врста рака и срчаних обољења. Али важно је не претерати јер киселост лимуна може оштетити зубну глеђ и изазвати лоше варење.

Наранџа

Такође богата витамином Ц, садржи и мале количине витамина Б6, калијума и калцијума и важна је за здравље мозга, срца, нерава и костију.

Јагоде

Поред витамина Ц, садрже антоцијанине, антиоксиданте који играју кључну улогу у заштити здравља мозга и спречавању развоја Алцхајмерове болести.

Лимета

Богата витамином Ц и може се користити у кувању, печењу или као украс. Важно је не претерати због високе киселости воћа.

Грејпфрут

Садржи витамин Ц, витамин А и фолну киселину и помаже у контроли шећера у крви, холестерола и здравља пробаве.

Ove grickalice tope salo sa stomaka

Преузмите андроид апликацију.