Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Не знате како да се решите досадних мува? Отерајте их овим триковима

Сви знају колико муве могу бити досадне у летњим месецима. Да ли сте знали да могу бити и преносиоци разних вируса и бактерија које се преносе уједима?
Фото: Pixabay/ROverhate

Ових неколико савета могло би вам помоћи да их држите подаље од свог дома.

Елиминишите изворе хране

Прљаво посуђе у судоперу, пуне канте за отпатке и полупразне чиније хране за кућне љубимце су атрактивни извори хране за муве, па им онемогућите гозбу. Не само с времена на време, оперите судове одмах након оброка и покупите све што има комадиће хране на себи.

Очистите кућне љубимце

Муве полажу од 75 до 150 јаја одједном, најбоље на измет. Ако пас или мачка обави нужду на балкону или у башти – а јаја се излегу у року од 8 до 20 сати – биће 150 мува дневно. Важно је свакодневно чистити за кућним љубимцима, а ако имате хрчка или заморца, водите рачуна да им кавези буду увек чисти.

Сазнајте где улазе

Нормално је да ће неке муве ући приликом отварања и затварања врата, али ако их имате много, важно је да нађете одакле улазе. Прегледајте оквире прозора и поправите или замените оштећене како бисте били сигурни да је ваш дом заштићен од мува.

Узмите љепљиву траку

Није најбољи дизајн, али пружа заштиту од наметљивих инсеката. Само га окачи и гледај како се држи. Отерајте муве кућним биљкама Ако желите да се ‘борите’ против мува на природан начин, муве не воле мирис биља попут лаванде, нане, лимунске траве и босиљка, па посадите нешто од тога око куће или у саксију и ставите испред улазних врата.

Направите сопствени репелентни спреј

Набавите есенцијална уља која муве не воле (као што су лаванда, еукалиптус, пеперминт, лимунска трава и босиљак) и направите сопствени спреј за одбијање мува од мешавине два различита уља. Напуните боцу са распршивачем водом и додајте довољно етеричног уља, а затим попрскајте спреј по кухињи и око улазних врата да бисте спречили муве. Наравно, мораћете редовно прскати да бисте одржали ефекат.

7 biljaka u borbi protiv komaraca

Преузмите андроид апликацију.