Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Не желите да вам ноге имају текстуру јагода? Ево како правилно да их бријете

Нежељене и урасле длачице, црвенило, иритације, храпава и тачкасата кожа ногу, која подсећа на текстуру јагода, само су неки проблеми с којима се носи свака жена, посебно у летњим месецима. Сазнајте како да избегнете све ове симптоме неправилног бријања.
Фото: Pexels/Cottonbro

Нега коже тела је нешто што врло често зими запоставимо, па је се сетимо тек пред лето када треба да је откријемо кратким сукњама, мајичицама и шортсевима. Тада наш најбољи пријатељ постаје бријач, који је уједно и наш највећи непријатељ у зависности од тога да ли га правилно користимо.

Ако смо са њим вешти и поштујемо све кораке неге који су потребни нашој кожи како би након уклањања длачица остала глатка, онда немамо проблем. Међутим, ако цео овај процес радимо на брзину и прескачемо кључне ствари, можемо да очекујемо хаос на ногама.

Боље гел него пена

И пре него се ухватите за бријач, припремите кожу користећи топлу воду да омекшате длачице, а дан раније одрадите нежан пилинг који ће извући маље преостале испод површине коже.

Када је реч о избору адекватног производа који ће олакшати бријање и учинити да жилет клизи и мање гребе, онда је гел боља опција.

„Гелови за бријање су кремастији, гушћи и имају бољи ефекат од пена. Не морате да користите искључиво женске гелове и пене, и мушки су добро формулисани, само се разликују по мирису. Уља за туширање се у недостатку пена могу употребити за бријање, али бољи ефекат се постиже наменским производима.“

„Постоји тренд коришћења регенератора и паковања за косу за бријање, јер добро омекшавају длачице, али то не саветујем јер мириси и још неки састојци могу да иритирају кожу“ – напомиње Саздановић Сушић.

Сушите бријаче

Наша саговорница истиче да је најбољи бријач нов бријач и да је веома важно како га одржавамо након употребе.

“ Мокра средина бријача је погодна за развој бактерија и гљивица, због чега их треба осушити после коришћења и испрати алкохолом пре наредне употребе.“

„Изаберите бријаче средњег или бољег квалитета, са три и више сечива, јер они слабијег квалитета гребу и тако доводе до иритација и посекотина. Бријте се у правцу раста длачица, да оне не би урастале и веома је важно не притискати превише да се не бисте исекле“ – каже Саздановић Сушић.

Додаје да је уз електрични бријач мања могућност иритације и настанка бубуљица, али да он није за густе, јаке и тамне длачице већ за оне тање и светлије, јер не избријава и оставља део длачице изнад површине коже. Они су више за брзе поправке после депилације и епилације.

Против јагодичастих ногу

Јагодичасте ноге се углавном јављају код особа које користе бријаче, али могу се догодити и онима који се депилирају. Решење за овај проблем је пилинг.

Потребно је редовно радити пилинг, било механички, било хемијски. Добра свакодневна хидратација је неопходна, поготово непосредно после бријања. Коришћење епилатора, ИПЛ или ласерска епилација је трајнија и боља опција за овај проблем.

Никако крема након бријања

Кожу је неопходно нахранити и умирити након бријања али никако то не чините кремама, направићете на још горе.

„Не треба наносити млека, креме или путере за тело на обријану кожу, јер је масноћа добра подлога за развој бактерија, а мириси могу да доведу до иритација.“

„Препарат који се наноси непосредно после бријања треба да буде врло лагане форме лосиона, гела или крем-гела, са што мање састојака, рецимо мушки балзам без алкохола, алоја гел или пантенол крем-гел (не крема и маст). Спреј који умирује кожу на бази деривата центеле и пантенола је такође одлична идеја“ – предлаже наша саговорница.

Zašto na porođaj bez laka na noktima? Može vam spasiti život

Преузмите андроид апликацију.