Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Не воли је свако, али мала количина ове намирнице смириће вам ум

Храна коју једемо игра важну улогу у функционисању мозга и избор намирница може да буде добра основа у бризи о менталном здрављу. Многе намирнице могу да утиче на то, а холистичка психијатрица Елен Вора каже да прво води рачуна о исхрани када јој неко дође са напоменом да је под стресом и да жели да оствари хармонично стање.
Фото: Unsplash/Yilmaz Akin

Она сама издваја једну намирницу коју једе сваког дана у малој количини – пилећу јетру. То јесте намирница која није баш свима на свакодневној листи за куповину, али има много хранљивих састојака, витамина и минерала.

То су пре свега цинк, бакар, манган, витамини А, Ц, Д, Е, К, Б, гвожђе, фосфор, холин и селен. Само једна кашика дневно, или сваких неколико дана, довољна је да се обезбеде корисни састојци за организам и изазове лучење неуротрансмитера попут серотонина, познатог као хормон среће.

Пилећа џигерица је намирница која није толико често у употреби у нашој исхрани као у неким другим кухињама и зато може бити необична и не толико привлачна многима, јер је у питању специфична врста хране.

Поред цене, поставља се и питање свежине. Уколико је свежа, ову квалитетну намирницу могу јести људи различитих година.

Уколико вам идеја да једете ову намирницу није толико привлачна, или практикујете вегетаријанску или веганску исхрану, њени састојци могу се надокнадити разноврсном исхраном и витаминским суплементима, али то је нешто што никако не треба започињати на своју руку, већ се ваља посаветовати са лекаром, јер није стање сваког организма исто, па тако ни потребе.

Da li vreme konzumiranja hrane može uticati na brže starenje?

Преузмите андроид апликацију.