Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Не гледате филм без њих? А да ли су кокице здраве, откриће вам нутриционисти

Када кренете у биоскоп или седнете испред ТВ-а сигурно не размишљате колику порцију кокица би смели да поједете. А требало би, јер ако претерате – боље да сте појели то што сте хтели да замените кокицама.
Фото:Pixabay
Цело зрно кукуруза је здраво

С обзиром на то да се кокице праве од кукуруза, а он је цело зрно, нутриционисти одмах тај детаљ истичу као предност јер – цела зрна житарица су важан извор кључних витамина, минерала, влакана и антиоксиданата који се користе у борби против разних болести. Такође, цела зрна су много здравија за разлику од рафинираних, којима су одузета влакна и хранљиве материје.

Истраживања сугеришу да је унос интегралних житарица повезан са дужином живота (продужавају га), мањом појавом упала, мањим ризиком од срчаних болести, можданог удара, рака, дијабетеса и гојазности. Три дневне порције интегралних житарица чак су повезане са нижим индексом телесне масе (БМИ) и накупљања мање масти на стомаку.

Пазите од каквог кукуруза се праве

Али, једна ствар о којој треба водити рачуна јесте да ли су кокице настале из генетски модификоване културе. Неки научници и здравствени радници забринути су због потенцијалних ризика од конзумирања ГМО хране, која још увек нису добро проучена. Уколико бисте да избегнете ГМО храну, потражите кукуруз или кокице које су сертификоване као органски производи.

Нису сва уља иста

Када бирате марку, бренд индустријски пакованих кокица, погледајте која врста уља је наведена у састојцима. Најбоља уља су здрава за срце, посебно уље авокада и екстра девичанско маслиново уље. Уља са вишим садржајем омега-6 масних киселина као што су кукурузно уље, сојино уље, сунцокретово уље, уље шафранике и уље семена памука – имају тенденцију да буду проупална. Једна од погодности прављења кокица код куће је та што можете да користити уље по свом избору, а најбоље за здравље.

Зачини – од природних до најслађих

На крају, увек у обзир узмите све адитиве у вашој омиљеној грицкалици. У индустријски произведеним кокицама, зачини могу да буду сасвим једноставни, попут морске соли, црног бибера, оригана… Или, додати састојци могу укључивати оне стандарне млечне, као што су путер и сир, а који не спадају у органске састојке. Неке кокице, оне намењене сладокусцима, зачињене су шећером или другим заслађивачима, чоколадом, карамелом… и самим тим, без обзира колико су укусне – и најнездравије.

Превише кокица изазива стомачне проблеме

Кокице могу да послуже као здрав међуоброк, али њихов нутритивни квалитет знатно се разликује. Увек бирајте или сами правите кокице од органски узгајаног кукуруза, зачињене екстра девичанским маслиновим или авокадовим уљем и морском или ружичастом хималајском сољу. Не треба их јести свакодневно, кажу нутриционисти, а посебно је важна величина порције, без обзира на то што има и оних који би могли да поједу „камион“ кокица. Величина порције кокица је обично 3 до 3 1/2 шоље. Ако уз филм поједете мног више од ове препоручене порције, нутриционисти упозоравају да би то могло да буде исто као да сте појели 5 кришки хлеба. Поред тога, додатни натријум може да проузрокује задржавање течности у организму која изазива надимање.

5 ствари које Инстаграм „не говори“ о вашем венчању (али би требало да знате)

 

Преузмите андроид апликацију.