Уместо да бацате коре од воћа, користите их да бисте на најбољи начин искористили храну.
Коре од воћа могу учинити оброке укуснијим и разноврснијим, а дом мирисним и чистим.
Извуците максимум из наизглед нејестивих делова и смањите отпад у кући. Уз праве идеје, можете у потпуности искористити кору.
Познато је да садрже доста дијететских влакана, витамина и антиоксиданата, као и доста ароматичних једињења. У дом уносе нову храну и зачине, могу се користити и као природни препарати за кожу, или као кухињски помоћници.
Ако је храна третирана хемијским супстанцама, ставите храну у посуду са посољеном водом, оставите да одстоји око 30 минута, а затим је исперите водом. Токсини би требало да нестану.
Наранџа и лимун
Кора поморанџе је богата моћним антиоксидансима, који значајно утичу на смањење холестерола. Према неким истраживањима, антиоксиданси који се налазе у њеној кори су много јачи од оних у цеђеном соку. У соковник је најбоље убацити целу кору и тако искористити све што крије ова богата кора. Само не заборавите да га прво добро оперете. Уместо да купујете нездраве слаткише у продавницама, направите сами са кором поморанџе. За чај припремите кандиране поморанџе, мармеладе или слатки сируп. Рендану кору можете додати и карфиолу или колачима да обогатите јело и добијете лепу арому. Може се користити и за ароматизирање сирћета или жестоког пића, а све што треба да урадите је да додате исецкану кору у дестиловано сирће, ракију, вотку или бели рум, сачекате до две недеље да се ароме ослободе и на крају процедите течност.
Лимун за чишћење
Захваљујући концентрацији лимунске киселине и освежавајућем мирису, коре лимуна су савршене за чишћење простора, као што су кухиње и купатила. Један од начина је да трљате кору на славине, врата туша и лавабое, а затим исперите. Ако волите да користите природна средства за чишћење која садрже јабуково сирће, онда следећи пут када чистите ставите мало лимунове коре и промешајте и уживајте у мирису.
Јабуке
Јабука је ризница, њен плод је богат влакнастим материјама, витаминима, минералима и киселинама. Кора јабуке садржи много више витамина од плода јабуке, садржи и пектин, влакно које везује токсине и помаже цревима. Поред тога, кора садржи киселину која контролише ниво холестерола и шећера у крви и јача и штити мишиће тела од пропадања. Кора јабуке садржи много више витамина него плод јабуке. Кад год је могуће, једите јабуку са кором да бисте извукли максималну корист од ње. За слатку, хрскаву ужину, уместо класичних нездравих грицкалица, промените кожу јабуке тако што ћете је испећи у укусни чипс. Ако волите нешто слађе, помешајте шећер и цимет, равномерно поспите коре и пеците 30 минута.
Банане
Унутрашњост коре банане је савршено средство за чишћење ципела као и биљака, утрљајте је на старе ципеле и листове биљака и обришите их крпом. Процес ће угланцати ципеле и оживети биљке јер су банане богате калијумом, који је одличан састојак креме за ципеле и корисна хранљива материја за биљке. Не само да ће цвеће заблистати, већ ћете га и заштитити јер је кора банане природно ђубриво и пестицид. Унутрашњост коре банане је савршено средство за чишћење ципела, као и средство за чишћење биљака.
Кора авокада
Хидратантна својства авокада су добро познати састојак многих препарата који се користе у козметичке сврхе. Можете и сами да употребите њену кору тако што ћете утрљати њену унутрашњост на кожу и оставити је неколико минута, а затим испрати. Природни пилинг је врло једноставан уз помоћ авокада. Хидратантна својства авокада су добро познати састојак многих препарата који се користе у козметичке сврхе.
Кора грејпфрута
Направите здрав и укусан чај од грејпфрута. Једноставно ставите његову кору у врућу воду и оставите да се кува око 15 минута, по жељи засладите медом. Кожа грејпфрута је богата влакнима, па је сачувајте и користите.
Преузмите андроид апликацију.