Početna > Život i stil
Život i stil

Ne bacajte kore od voće iskoristite ih u domaćinstvu!

Umesto da bacate kore od voća, koristite ih da biste na najbolji način iskoristili hranu.
Foto: Pexels/janetrangdoan

Kore od voća mogu učiniti obroke ukusnijim i raznovrsnijim, a dom mirisnim i čistim.

Izvucite maksimum iz naizgled nejestivih delova i smanjite otpad u kući. Uz prave ideje, možete u potpunosti iskoristiti koru.

Poznato je da sadrže dosta dijetetskih vlakana, vitamina i antioksidanata, kao i dosta aromatičnih jedinjenja. U dom unose novu hranu i začine, mogu se koristiti i kao prirodni preparati za kožu, ili kao kuhinjski pomoćnici.

Ako je hrana tretirana hemijskim supstancama, stavite hranu u posudu sa posoljenom vodom, ostavite da odstoji oko 30 minuta, a zatim je isperite vodom. Toksini bi trebalo da nestanu.

Narandža i limun

Kora pomorandže je bogata moćnim antioksidansima, koji značajno utiču na smanjenje holesterola. Prema nekim istraživanjima, antioksidansi koji se nalaze u njenoj kori su mnogo jači od onih u ceđenom soku. U sokovnik je najbolje ubaciti celu koru i tako iskoristiti sve što krije ova bogata kora. Samo ne zaboravite da ga prvo dobro operete. Umesto da kupujete nezdrave slatkiše u prodavnicama, napravite sami sa korom pomorandže. Za čaj pripremite kandirane pomorandže, marmelade ili slatki sirup. Rendanu koru možete dodati i karfiolu ili kolačima da obogatite jelo i dobijete lepu aromu. Može se koristiti i za aromatiziranje sirćeta ili žestokog pića, a sve što treba da uradite je da dodate iseckanu koru u destilovano sirće, rakiju, votku ili beli rum, sačekate do dve nedelje da se arome oslobode i na kraju procedite tečnost.

Limun za čišćenje

Zahvaljujući koncentraciji limunske kiseline i osvežavajućem mirisu, kore limuna su savršene za čišćenje prostora, kao što su kuhinje i kupatila. Jedan od načina je da trljate koru na slavine, vrata tuša i lavaboe, a zatim isperite. Ako volite da koristite prirodna sredstva za čišćenje koja sadrže jabukovo sirće, onda sledeći put kada čistite stavite malo limunove kore i promešajte i uživajte u mirisu.

Jabuke

Jabuka je riznica, njen plod je bogat vlaknastim materijama, vitaminima, mineralima i kiselinama. Kora jabuke sadrži mnogo više vitamina od ploda jabuke, sadrži i pektin, vlakno koje vezuje toksine i pomaže crevima. Pored toga, kora sadrži kiselinu koja kontroliše nivo holesterola i šećera u krvi i jača i štiti mišiće tela od propadanja. Kora jabuke sadrži mnogo više vitamina nego plod jabuke. Kad god je moguće, jedite jabuku sa korom da biste izvukli maksimalnu korist od nje. Za slatku, hrskavu užinu, umesto klasičnih nezdravih grickalica, promenite kožu jabuke tako što ćete je ispeći u ukusni čips. Ako volite nešto slađe, pomešajte šećer i cimet, ravnomerno pospite kore i pecite 30 minuta.

Banane

Unutrašnjost kore banane je savršeno sredstvo za čišćenje cipela kao i biljaka, utrljajte je na stare cipele i listove biljaka i obrišite ih krpom. Proces će uglancati cipele i oživeti biljke jer su banane bogate kalijumom, koji je odličan sastojak kreme za cipele i korisna hranljiva materija za biljke. Ne samo da će cveće zablistati, već ćete ga i zaštititi jer je kora banane prirodno đubrivo i pesticid. Unutrašnjost kore banane je savršeno sredstvo za čišćenje cipela, kao i sredstvo za čišćenje biljaka.

Kora avokada

Hidratantna svojstva avokada su dobro poznati sastojak mnogih preparata koji se koriste u kozmetičke svrhe. Možete i sami da upotrebite njenu koru tako što ćete utrljati njenu unutrašnjost na kožu i ostaviti je nekoliko minuta, a zatim isprati. Prirodni piling je vrlo jednostavan uz pomoć avokada. Hidratantna svojstva avokada su dobro poznati sastojak mnogih preparata koji se koriste u kozmetičke svrhe.

Kora grejpfruta

Napravite zdrav i ukusan čaj od grejpfruta. Jednostavno stavite njegovu koru u vruću vodu i ostavite da se kuva oko 15 minuta, po želji zasladite medom. Koža grejpfruta je bogata vlaknima, pa je sačuvajte i koristite.

Koji ljudi ne bi trebalo da konzumiraju đumbir?

Preuzmite android aplikaciju.