Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Не бацајте исцеђен лимун: Заледите кору и искористите касније

Лимун је један од ретких врста воћа с кором вредном колико и његова унутрашњост. Међутим, проблем је што нам сок од лимуна и кора нису потребни у исто време.
Фото: Unsplash/Jeff Siepman

Корисник Reddita недавно је поделио савет.

„Понекад ми за јело треба само мало лимунове коре, а не иде ми се у продавницу због једног лимуна. Зато, након што исцедим лимун за сок, остатак оставим у замрзивач те га користим кад ми затреба. Срећом, кора од лимуна добро подноси смрзавање. Дакле, када користим свежи сок од лимуна, остатке коре оставим у замрзивач и користим је кад затреба“, додао је.

Фото: Pexels/Anthony Shkraba

Кора лимуна заправо не утиче на текстуру јела, па заправо није важно хоће ли се добро смрзнути. Само кора једног лимуна може да послужи за више јела, тако да не заузима пуно места у замрзивачу.

Исто би успело и с наранџом или лиметом, али лимун је најшире распрострањен и највише се у кувању користи његова кора. Лимунова кора саставни је део бројних рецепата, а волимо је у пециву и зобеним пахуљицама.

Фото: Unsplash/Nathan lemon

Ово је паметан потез из два разлога – једног очигледног и мање очигледног. Замрзивач успорава пропадање лимунове коре, што вам омогућава да га користите касније, када затреба. Мање је очигледно да је сецкање лимунових кора досадно, јер им је кора мекана, а замрзавање их мало учврсти, што олакшава посао.

Зато, следећи пут када направите лимунаду или било које друго јело или пиће за које је потребно доста сока од лимуна, ставите коре у замрзивач и баците их у ледени оквир. У будућности ће вам бити јако драго што јесте.

Погледајте где још можете да искористите кору лимуна

 

Преузмите андроид апликацију.