Почетна > Бизнис
Бизнис

НБС: У Србији поврће скупље због суше, потражње и трошкова производње

Народна банка Србије (НБС) саопштила је данас да су суша, ниске цене у време пандемије, повећана потражња након укидања рестриктивних епидемијских мера, раст цена нафтних деривата и високи трошкови производње утицали на поскупљење практично свих врста свежег поврћа, укључујући и кромпир.
Фото: Pixabay/congerdesign

НБС је у одговору на тврдње неких медија у вези са утицајем цене сирове хране на стопу инфлације, објаснила да се двогодишња суша негативно одразила на све усеве у земљи, пре свега на приносе кукуруза, соје и сунцокрета, али и на производњу поврћа, приметивши да се тиме медији углавном не баве.

„Прошле године су током летњих месеци, од јула до септембра, цене поврћа повећане за додатних четири одсто, а ове године очекујемо да њихов раст износи око шест процената“, навели су из НБС-а.

Подсетили су да је гувернерка НБС Јоргованка Табаковић на представљају Извештаја о инфлацији НБС-а говорила о узроцима раста цена непрерађене хране у Србији, те да је истакла да је на актуелну стопу раста цена поврћа утицала и ниска база, односно изразито ниске цене из периода пандемије.

Након тога, казали су из НБС-а, уследио је нагли излазак из пандемије, односно укидање рестриктивних здравствених мера, које је са собом донело и нагли раст тражње са отварањем угоститељских објеката и туристичких центара.

Такође, поручују да су на раст цена практично свих разменљивих производа, укључујући и све врсте хране, утицали и раст цена нафте и деривата нафте, као и проблеми у ланцима снабдевања који су повећали трошкове домаћег и међународног транспорта.

На крају на раст цена свих врста хране утицао је и раст трошкова пољопривредне производње, рекли су из НБС-а и навели да су, према подацима Републицког завода за статистику, трошкови пољопривредне производње за годину дана повећани су за око 34 одсто, док су у односу на период од пре две године, ти трошкови повецани за око 55 одсто.

„Конкретно, само у последњих годину дана цена семена повећана је за 32 одсто, цена ђубрива за 177 одсто, цена средстава за заштиту биља за 26 одст, а поскупеле су и машине везане за пољопривредну производњу, као и услуге одржавања машина и опреме које се користе у пољопривреди“, навели су из НБС-а.

На питање колико су свадбе утицале на раст цена поврћа из НБС су навели да је пад промета у угоститељству током 2020. години износио 25,9 одсто, а да је у 2021. години, након попуштања вецћег дела рестриктивних здравствених мера, забележен раст промета у том сектору од 71,7 одсто.

Према њиховим речима, у периоду јануар – мај 2022. године, у поредењу са истим периодом 2021. године, реални промет у угоститељству повећан је за 64,8 одсто, што је у великој мери утицало на потражњу непрерађене хране.

Када је у питању цена кромпира, рекли су да је најнижа забележена цена од око 40 динара била у априлу и мају 2021.

„Последњих месеци, услед деловања свих претходно наведених фактора, просецна малопродајна цена кромпира у Србији креце се на нивоу од 90 до 100 динара“, објаснили су из НБС-а.

Додали су да је произвођачка цена кромпира за само годину дана, од јуна прошле године до истог месеца ове повећана за 152,6 одсто.

„Напомињемо да су ово произвођачке цене, односно практично цене по којима одређени производ прелази из руку произвођача у руке трговинских ланаца, односно малопродаваца“, напомиње се у одговору централне банке.

Rusija kažnjava IT kompanije zbog „nezakonitih sadržaja“

Преузмите андроид апликацију.