Почетна > Бизнис
Бизнис

НБС: Почела II фаза јачања капацитета за надзор банака

Након успешно реализованог првог регионалног пројекта ИПА, данас је формално започела реализација новог, другог трогодишњег регионалног пројекта ИПА, односно друге фазе Програма за јачање капацитета централних банака и институција за наџор банкарског система на Западном Балкану у оквиру интеграција у Европски систем централних банака, саопштила је Народна банка Србије. НБС наводи да овај програм спроводе Бундесбанка, 19 националних централних банака Европског система централних банака и Европска централна банка.
Фото: WikimediaCommons/Djordje Stakić

Циљ пројекта је јачање монетарне и финансијске стабилности у региону припремом централних банака за интеграцију у Европски систем централних банака.

Као специфични циљ пројекта издваја се конвергенција регулаторног оквира и даље приближавање европским и међународним стандардима, уз јачање функција централних банака и система банкарске супервизије, као и даље усклађивање националног законодавства с правним тековинама Европске уније (ЕУ).

Средства за финансирање програма обезбеђена су из инструмента за претприступну помоћ ЕУ (ИПА III).

Током трајања програма предвиђено је спровођење интензивног програма обуке у кључним областима централног банкарства и супервизије, с посебним акцентом на спречавање прања новца, супервизију банака, финансијску стабилност.

Такође и заштиту корисника финансијских услуга и финансијску инклузију, реструктурирање банака, комуникацију, финансијска тржишта, информациону технологију, монетарну политику, платне системе, статистику, европске интеграције, рачуноводство и интерну ревизију.

Britanski vozači autobusa najavili štrajk

 

Преузмите андроид апликацију.