Почетна > Бизнис
Бизнис

НБС: Крајем августа бруто девине резерве – 23,6 милијарди евра

Бруто девизне резерве Народне банке Србије (НБС) на крају августа износиле су 23.623,7 милиона евра, што је од 2000. године, од када се прате подаци на овај начин, највиши ниво бруто девизних резерви крајем месеца, саопштила је данас НБС.
Фото: Pexels/Pixabay

У току августа, бруто девизне резерве повећане су за 489,5 милиона евра.

На овом нивоу девизних резерви обезбеђује се покривеност новчане масе М1 од 183,9 одсто и 6,3 месеца увоза робе и услуга, што је више него двоструко изнад стандарда којим се утврђује адекватан ниво покривености увоза робе и услуга девизним резервама, истиче се у саопштењу.

Нето девизне резерве (бруто девизне резерве умањене за девизна средства банака по основу обавезне резерве, обавезе према Међународном монетарном фонду по основу аранжмана и другим основима) износиле су 19.476,0 милиона евра, што је такође највиши ниво нето девизних резерви крајем месеца. У односу на крај јула биле су више за 543,9 милиона евра.

Повећање бруто девизних резерви у августу првенствено је резултат нето куповине девиза НБС на домаћем девизном тржишту (прилив 315,0 милиона евра), и коришћења кредита Републике Србије у нето износу од 204,2 милиона евра.

Остварени су приливи и по основу управљања девизним резервама, донација, као и по другим основима у укупном износу од 67,0 милиона евра.

Наведени приливи били су више него довољни да надоместе одливе из девизних резерви који су реализовани по основу повлачења девизне обавезне резерве банака, за измиривање девизних обавеза државе и по другим основима у укупном износу 155,2 милиона евра.

На повећање девизних резерви у августу додатно је утицао и позитиван ефекат тржишних фактора у нето износу од 58,5 милиона евра и у највећој мери је резултат јачања долара у односу на евро за око 0,8 одсто, док је у супротном смеру деловало смањење цене злата за око 1,4 одсто на међународном тржишту.

Обим реализоване трговине девизама на домаћем међубанкарском девизном тржишту у августу износио је 602 милиона евра и био је за 46,3 милиона евра већи него у претходном месецу.

У првих осам месеци ове године, у међубанкарској трговини реализовано је укупно 5.186,1 милиона евра.

У августу, вредност динара према евру готово је непромењена, док је од почетка године динар номинално ојачао према евру за 0,1 одсто.

Народна банка Србије напомиње да је на међубанкарском девизном тржишту у августу нето купила 315 милиона евра, док је у првих осам месеци ове године нето купила 2.770 милиона евра, ради одржавања релативне стабилности курса динара према евру у условима изражених апрецијацијских притисака на домаћем девизном тржишту.

NBS privremeno ograničila kamate na stambene kredite: Evo kome će biti manja rata

Преузмите андроид апликацију.