Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Називати своју децу „несташном“ једнако је опасно као и ударити их, тврди терапеуткиња

Одгајати своју децу да буду пристојна, доброг понашања и са поштовањем, има своје изазове. То ће вам признати сваки родитељ. И чини се да сви имају мишљење о томе, о васпитању вашег детета генерално иако нису позвани.
Фото: Pexels/Monstera

Али, ако постоји једна ствар у вези са којом су се многи усагласили, то је да је ударање деце недопустиво!
Међутим, како су се стилови родитељства мењали последњих година, постоји још једна ствар коју неки желе да додају на листу дисциплинских метода, које би свакако требало да оставимо у прошлости.

Когнитивно-бихевиорални терапеут и мајка шестогодишње ћерке Навит Шехтер, тврди да никада није назвала своју ћерку „несташном“, јер верује да је то једнако лоше као било које физичко кажњавање и да може имати само један исход – узнемирено дете.

Кажњавање деце речима попут „несташан“, „безобразан“ на крају може да произведе генерацију људи жељни да угоде другима и ништа више, тврди терапеуткиња.

Њено излагање преносимо у наставку:

„У свету у ком се налазим, међу својим пријатељима и у свом радном свету, већина људи којима сам окружена чула сам реч „несташан“. Одлучили смо да не бијемо своју децу, јер бисмо то сматрали физичким злостављањем. Слично, постоји иста врста идеје и у вези са употребом речи „несташан“.

Желимо да своју децу одгајамо да буду попустљива, јер наравно то нам олакшава живот – али заправо не желимо да наша деца буду попустљиви људи.

Ако кажете „немој то да урадиш, то је неваљало“, јер вам се не допадају њихови поступци, постоји врста имплицитне претпоставке да морају да ураде ствари на начин на који ми то од њих очекујемо“.

Нису само негативни изрази попут „неваљала“ оно с чиме се Навит позабавила, јер ова мама мисли да чак и описивање понашања младих људи као „добро“ може имати штетне последице на њихову самопоштовање и узроковати проблеме у каснијем животу.

„Такође се осећам веома непријатно када чланови породице моју ћерку зову „добра девојка“. Толико одраслих данас осећа потребу да буду добри, да им се свиђају и да их други људи прихвате. То је онај црно-бели начин размишљања и несагледавање контекста око тога, јер смо сами по себи некако добри, али понекад нисмо.“

„Ако се држимо стандарда размишљања, никада не можемо погрешити, никада не можемо изневерити друге људе, никада не можемо радити ствари које други људи не желе да радимо – што нас може држати заглављенима у стварно бескорисним обрасцима који стварају много анксиозности и осећај ниског самопоштовања“.

Бројне колеге, стручњаци за родитељство, такође се слажу са Навитовом „несташном забраном“, а Џо Мичел Хил, 46-годишња тренерка родитељства из Кента, говори како та реч „утиче на самопоуздање деце и срамоти их“.

„Не користим реч несташан, јер има тако негативну конотацију. Реч се користи да опише дете, а не његово понашање. Ако желите најбоље од своје деце, што сте позитивнији и охрабрујући, изградићете то самопоштовање“, признаје Џо Мичел Хил.

Речи имају моћ и када користимо појмове „добро“, „лоше“, „исправно“, „погрешно“, морамо да знамо да је то све бинарно размишљање. Људи ће у себи мислити „нико не може бити савршен, а ја нисам чист анђео, тако да је једина исправна опција да сам ја лош“.

Дакле, оно на шта треба да обратимо пажњу јесте да дете није несташно, већ је несташно ЊЕГОВО ПОНАШАЊЕ. Оно је неприхватљиво и неприкладно“, закључује др Саманта Мадосинг, клиничка психолошкиња.

Преузмите андроид апликацију.