Почетна > Свет
Свет

Наваљни: Хоће да ми „натоваре” још 15 година затвора

Опозиционар и критичар Кремља Алексеј Наваљни, који се налази у затвору, потврдио је данас да се против њега води нови кривични поступак и да му ако буде проглашен кривим, прети додатних 15 година затвора.
Фото: PrtSc/60 Minutes/YouTube

У објавама на друштвеним мрежама, Наваљни је рекао да је оптужен за стварање екстремистичке организације и подстицање мржње према властима, јавља Ројтерс преноси Танјуг.

Наваљни је у марту осуђен за превару и непоштовање суда, а пре тога је већ добио казну од две и по године.

„Није прошло ни осам дана од ступања на снагу моје деветогодишње казне високог степена безбедности, а данас се поново појавио истражитељ и званично ме оптужио за ново дело. Испоставило се да сам створио екстремистичку групу да бих распиривао мржњу према функционерима и олигарсима. А када су ме стрпали у затвор усудио сам се да будем незадовољан и позвао сам на скупове. За то би требало да ми натоваре још 15 година затвора”, навео је Наваљни на Твитеру.

За сада нема потврде ових тврдњи.

Организације за људска права и западни политичари осудили су кривичне поступке покренуте против Наваљног, који је најистакнутији противник председника Владимира Путина.

Према анализи коју је спровело више европских медицинских институција, Наваљни је 2020. године био отрован нервним агенсом током кампање у Сибиру.

После вишемесечног лечења у Немачкој руске власти су га по повратку у земљу почетком 2021. године ухапсиле због кршења условне слободе.

Након инвазије на Украјину Кремљ је убрзао своју деценијама дугу кампању да угуши и ућутка руску опозицију.

Наваљни је јавно иступао против рата, нападао Путина током појављивања пред судом и назвао инвазију „глупом” и „изграђеном на лажима”.

Grinfild: SAD ne sprečavaju izvoz ruskih žitarice i đubriva

Преузмите андроид апликацију.