Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Наука потврдила: За здравље је важан ведар супружник

Занимљиво истраживање обухватило 2.000 парова старијих од 50.
Фото: Pixabay/Chillla70

Сада је и наука потврдила да није лако са мрачњацима и да они лоше утичу на наше здравље. Када је супруга ведра, насмејана и пуна оптимизма, муж је здравији, а то важи и у обрнутом случају.

Стручњаци са Универзитета у Мичигену потврдили су да је генерално важно каква клима влада у породици јер од ње зависи не само брачна срећа, него и здравствено стање супружника.

Наиме, у овом истраживању било је обухваћено 2.000 парова старијих од 50 година који су одговарали на питања колико су задовољни квалитетом живота, да ли болују од повишеног крвног притиска, дијабетеса и других хроничних болести, затим колико су физички активни, да ли вежбају и могу ли без проблема да извршавају свакодневне обавезе.

Најпре су утврдили њихове навике, однос према себи, могућност и воља да се извршавају свакодневни задаци, завирили су у њихове здравствене картоне, а потом све то покушали да повежу са структуром личности партнера, пре свега из угла склоности оптимизму или песимизму.

Тако су истраживања показала да су испитаници, чији су брачни другови ведријег карактера, били здравији, више су се бавили собом и чешће су вежбали. А то се довело у везу са тим да су имали већу подршку од партнера, те их инспирисали да воде рачуна о здрављу.

Истовремено, у породичном окружењу где је лошија клима, веће су шансе да супружници конзумирају нездраву храну, пију и пуше више од граница нормале. Споран је био и однос према дугорочним плановима јер они који су у браку за мрзовољним људима и песимистима, као и особама склоним променама расположења, није могла да изнесе ниједну жељу, амбицију или циљ за будућност.

Односи пролазе кроз буре, али ово је сигнал да сте и даље заљубљени.

 

Преузмите андроид апликацију.