Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Научници открили мистериозне промене у мозгу људи који пате од мигрене

Научници су пронашли траг за који верују да би могао да буде од помоћи у проналажењу узрока мигрене, али и њеном лечењу и примени персонализованих терапија.
Фото: Pexels/MArt production

Неуролози су уз помоћ магнетних резонанци ултра-високе резолуције открили да су периваскуларни простори – простори испуњени течношћу између крвних судова мозга – необично увећани код пацијената који имају хроничне и повремене мигрене.

Иако ова веза или улога тек треба детаљније да се испита, ово откриће би према њиховим речима могло да представља добар путоказ за будућа истраживања.

– Код људи са хроничном и епизодном мигреном, постоје значајне промене у периваскуларним просторима, тј. у региону у мозгу који се зове центрум семиовале – каже медицински научник Вилсон Ксу са Универзитета Јужне Калифорније у Лос Анђелесу.

Поред ужасних главобоља, мигрене такође могу да изазову и вртоглавицу, оштећење вида, фотосензитивност и мучнине које терају на повраћање.

До данас је непознато шта је узрок њеног настанка иако погађа око 10% популације. Другим речима, проналажење узрока и ефикасније стратегије управљања побољшали би животе милиона људи.

Шта се дешава у мозгу особа које пате од мигрене?

Ксу и његове колеге су стога за потребе своје студије решили да испитају 20 пацијената који имају мигрене, старости између 25 и 60 година – 10 који имају хроничну и остатак који повремено пати од мигрене.

Поред њих, укључено је још 5 здравих пацијената који немају никакве здравствене тегобе, као контролна група.

Затим су извршили МРИ скенирања која су показала да су периваскуларни простори у центрум семиовале пацијената са мигреном значајно увећани у односу на контролну групу.

Том приликом је такође откривено да постоји и разлика у дистрибуцији лезије познате као хиперинтензитет беле материје – ситне мрље мртвог или делимично мртвог ткива насталог смањеним протоком крви, које се сматрају нормалном појавом.

Наиме, уочено је да нема разлике у учесталости међу испитаницима, већ да је код људи са мигренама дубина лезија већа. Како истраживачи верују, ово указује да увећани периваскуларни простори доводе до настанка већих удубљења.

Иако је природа везе између проширених периваскуларних простора и мигрене остаје нејасна, резултати сугеришу да она настаје услед проблема до којих долази с глимфатичким системом одговорним за уклањање отпада у мозгу и нервном систему, због чега користи периваскуларне канале за транспорт.

А закључак научника је да би ова открића могло да нам помогну да развијемо нове и персонализоване начине за дијагнозу и лечење мигрене.

Kako ukloniti mrlje od vode sa zidova?

Преузмите андроид апликацију.

Ознаке