Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Научници дошли до одговора: Ово је идеална разлика међу партнерима која смањује шансе за развод

Љубав не познаје године – да ли је то баш тако?
Фото: Pexels/Edward Eyer

Често можемо чути чувени изреку „љубав не зна за године“, али неки се са тим не би сложили. Научници такође не деле ово мишљење, а доказ су и најновије спроведене студије. Велика разлика у годинама међу партнерима, заправо, може утицати на дуговечност пара.

Што је већа разлика у годинама, то су и веће шансе за развод или раскид.

Истраживачи са Универзитета Емори у Атланти и Универзитета у Мичигену спровели су студије на ову тему. Наиме, они су анализирали и проматрали понашање 3000 појединаца у паровима како би утврдили да ли постоји идеална разлика у годинама који смањује шансе за крах везе.

Они су дошли до закључка да велика разлика у годинама повећава шансе за развод или раскид – рецимо, разлика од 10 и више година носи највећи ризик.

Парови са деценијском разликом у годинама имали су 39% шансе за развод, а када је реч о паровима где је разлика чак 20 година тај проценат је скочио на чак 95%. Када се тај јаз смањи на 5 година, шансе износе 18%.

Они сматрају да је идеална разлика у годинама свега 12 месеци. То би значило да, уколико је ваш партнер/ка млађи или старији од вас годину дана, шансе да ћете се разићи износе 3%.

Научници су мишљења да би отприлике требало да бирате партнера готово истих година.

Стручњаци истичу да двоје људи истих или сличних година деле више заједничких тема, погледа на свет, циљева и страхова.

Koliko su izbor muzike i vaša ličnost povezani?

Преузмите андроид апликацију.