Почетна > Свет
Свет

Научна открића која су највише изненадила истраживаче

Древна ДНК из зуба милион година старог мамута, супермасивна црна рупа, најнижа измерена гравитација – само су нека од открића у 2021. години која су проширила и померила границе научног истраживања, али и наше маште.
Фото: Pixabay/qimono

„Science news“ издвојио је шест „најбитнијих“.

Најстарија супермасивна црна рупа

Пре више од 13 милијарди година, када је свемир био стар само 670 милиона година, рођена је ова црна рупа. Са масом од 1,6 милијарди Сунца, новооткривена супермасивна црна рупа Ј0313-1806 двоструко је тежа и 20 милиона година старија од претходног рекордера за најстарију познату црну рупу.

Ова древна супермасивна црна рупа је толико велика да је астрономе ставила пред дилему да ли су се прво формирале супермасивне црне рупе.

Фото: Pixabay/geralt

Најнижа измерена гравитација

Према Исаку Њутну и Алберту Ајнштајну, сваки објекат који има масу такође производи и гравитацију, чак и ако је једва приметна. Научници су сада измерили гравитацију златне кугле пречника два милиметра и тежине око 90 милиграма – најмањег објекта коме је икада измерена гравитациона сила.

Сићушна куглица је доказала да се гравитација понаша очекивано, чак и у случају веома мале масе. Истраживачи пак желе да испитају како се гравитација понаша на још нижој, квантној скали, где се могу применити другачија физичка правила.

Фото: Pixabay/ambadysasi

Најстарија животиња која је имала палчеве

Птеросаурус стар 160 милиона година, који је добио надимак „Мајмундактил“, најранија је позната животиња која је имала палчеве.

Овај летећи рептил чији су фосилни остаци пронађени у североисточној Кини, званично је назван Кунпенгоптерус антиполикатус, вероватно је користио палчеве и покретљиве зглобове да се пење кроз крошње дрвећа како би се докопао плена, претпостављају научници.

Фото: Pixabay/geoworld

Црна рупа која гута звезду

Научници су први пут успели да виде као црна рупа гута неутронску звезду, односно остатке мртве супергигантске звезде. Астрономи су овај догађај открили мерењем гравитационих таласа који су произашли из судара два објекта који су допрли до Земље.

Сви претходно идентификовани извори ових таласа у простор-времену састојали су се од судара два слична објекта, као што су две неутронске звезде или две црне рупе.

Фото: Pixabay/AlexAntropov86

Најстарија пронађена животињска ДНК

Зуб сибирског мамута који је живео пре више од милион година побио је претходни рекорд најстарије животињске ДНК који је до сада откривен, а који је држао 700.000 година стар фосил коња.

Научници претпостављају да ово откриће представља временски максимум колико дуго ДНК може да опстане. Гени овог мамута наводе на закључак да је припадао некој до сада непознатој врсти.

Фото: Pixabay/mrganso

Највећи проценат

Тајанствена група хоминида позната као Денисовци је давно изумрла, али не без трага. Аутохтоно племе Аита Магбукон на Филипинима у својој ДНК има око пет процената ДНК Денисоваца, открила је генетска анализа. То је највиши ниво денисовског порекла који је пронађен било где у свету.

Истраживачи ове резултате користе како би, заједно са генетским траговима из других група које носе денисовску ДНК, пратили кретање Денисоваца кроз југоисточну Азију, Папу Нову Гвинеју и Аустралију.

U Grčkoj otkrivena olupina podmornice iz Drugog svetskog rata

Преузмите андроид апликацију.