Дете које се обрадује броколију, карфиолу или кељу ретко ко познаје.
Недавно истраживање аустралијске научне агенције утврдило је да постоји научни разлог због којег деца не воле да једу броколи. Како се наводи, узрок томе су бактерије у устима које у комбинацији са ензимима зељастог поврћа производе непријатан мирис.
Дакле, није у питању само то што су избирљиви – а често то нису само деце, већ и велики број одраслих. Такође, студија је показала да се у групу поврћа коју многи не воле убрајају и карфиол, кељ и купус.
Ензими из овог поврћа и из бактерије које се налазе у људској пљувачки могу да произведу непријатне мирисе у устима. Одрасли с временом могу да се привикну на овај укус, па није искључено да ће почети да га једу кад одрасту ако га нису јели као деца, пише клиx.ба.
– Интеракције између зељастог поврћа и људске пљувачке могу утицати на развој мириса у устима, што се пак може повезати са индивидуалном перцепцијом и допадањем – рекли су научници.
Друге истраживачке групе откриле су значајне везе између пљувачног микробиома родитеља и деце, посебно мајки и деце.
Према наводима научника, зељасто поврће садржи спој који производи снажан, сумпоровит мирис, који код многих изазива гађење. Управо то је један од разлога због којих деца одбијају да поједу чак и залогај овог здравог зеленог поврћа.
Преузмите андроид апликацију.