Почетна > Свет
Свет

НАТО покренуо вежбу у Балтичком мору,учествују Шведска и Финска

 НАТО је у недељу покренуо поморску вежбу у Балтичком мору, која ће трајати готово две недеље и у којој ће учествовати више од 7.000 морнара, пилота и пешадинаца из 16 држава, а у вежбама учествују и земље које су се пријавиле за чланство у Алијанси, Шведска и Финска.
Фото: Pixabay/daniel_diaz_bardillo

Годишња БАЛТОПС 22 поморска вежба, покренута 1972. године, није одржана као одговор на конкретну претњу, међутим, како наводи АП, Северноатлански савез је навео да „са Шведском и Финском, НАТО користи шансу да у непредвидивом свету појача отпорност и снагу заједничких снага“.

Амерички генерал Марк Мили, командант америчких Здружених снага, рекао је да је важно за САД и остале земље НАТО да покажу солидарност са Финском и Шведском током ове вежбе.

Он је рекао да ће, из перспективе Москве, улазак Финске и Шведске у НАТО бити „врло проблематичан“ и оставиће Русију у тешкој војној позицији, јер ће бити потпуно окружена чланицама НАТО.

Финска и Шведска учествују у поморској вежби од средине деведесетих година прошлог века, а БАЛТОПС 22 ће се завршити у немачком граду Килу, 17. јуна.

Zaharova: Susedne zemlje Srbije zatvorile kanal komunikacije

Преузмите андроид апликацију.