Почетна > Свет
Свет

НАТО: Немачка самостално одлучује о слању ПВО система

Немачка је данас саопштила да са савезницима разговара о захтеву Пољске да противваздушне јединице „Патриот“ пошаље у Украјину, након што је Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенбер сугерисао да то треба да буде самостална одлука Берлина и да се алијанса можда неће противити таквом потезу.
Фото: Танјуг/AP Photo/Olivier Matthys

„Разговарамо са нашим савезницима о томе како да се односимо према предлогу Пољске“, рекао је портпарол немачке владе новинарима у Берлину, преноси Ројтерс.

Пољски лидери оценили су јуче да би најбоље било да се противваздушни систем Патриот, који је Немачка понудила Пољској, да Украјини ради одбране од Русије.

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг рекао је данас да би такво распоређивање требало да буду самосталне одлуке држава чланица, узимајући у обзир правила о крајњим корисницима.

„Конкретне одлуке о одређеним системима су националне одлуке. Понекад постоје споразуми о крајњим корисницима, тако да они морају да се консултују са другим савезницима. Али на крају ту одлуку морају да донесу саме владе“, додао је Столтенберг.

Одговарајући на питање да ли алијанса ризикује да постане страна у сукобу слањем система Патриот у Украјину, Столтенберг је саопштио да су савезници Кијеву већ испоручили напредно оружје без слања војника НАТО-а, наводи Ројтерс.

„То је урађено тако да када постоји потреба за специјалистима да управљају овим наоружањем, било да се ради о системима противваздушне одбране или другим напредним артиљеријским системима, Украјинци пролазе обуку у једној од земаља НАТО-а“, рекао је Столтенберг.

Његова изјава уследила је након што је немачка министарка одбране Кристин Ламбрехт јуче саопштила да би распоређивање немачких система Патриот ван територије НАТО захтевало претходне разговоре са савезницима.

Пољски председник Аџеј Дуда рекао је данас да ће Немацка да одлучи где ће бити стациониране њене јединице противваздушне одбране Патриот, и додао да би за безбедност Пољске било боље да се налазе на украјинској територији близу границе.

„Са војне тацке гледишта, било би најбоље да се налазе у Украјини како би заштитили и пољску територију, тада би најефикасније штитили и Украјину и Пољску. Али одлука је на немацкој страни “, рекао је Дуда на конференцији за новинаре у Каунасу у Литванији.

Немачка је раније ове недеље саопштила да је понудила Варшави авионе „еврофајтер“ и „патриот“ системе да брани пољску територију, након што су две особе убијене у близини границе са Украјином, после пада, претпоставља се, залутале украјинске ракете.

Пољски министар одбране Маријуш Блажчак првобитно је рекао да је примио немачку понуду са „задовољством“. Међутим, после руског ракетног напада на Украјину у среду, када је у Кијеву убијено неколико људи, пољски лидери су рекли да би било боље да се одбрамбени системи распореде у западној Украјини.

Zašto u Švajcarskoj vlada nestašica lekova?

Преузмите андроид апликацију.