Почетна > Нови Сад > Актуелно

Актуелно Нови Сад

Настављен пројекат раног откривања рака плућа

У последњих десет година број новооткривених случајева карцинома плућа у Војводини повећао се за 12 одсто. Рак плућа је најзаступљенији тумор код мушкараца, а други је по учесталости код жена.
Фото: PrtSc/vojvodina.gov.rs

 

Годишње у Србији 5.000 људи оболи од рака плућа, а 4.600 их умре од ове болести. Исходи лечења су веома неповољни, јер се овај тумор дуго развија без симптома који се јављају у поодмаклој фази, због чега је проценат излечења веома мали.

Покрајинска влада је покренула пројекат раног отривања рака плућа, односно детекцију нискодозним скенером (LDCT), помоћу којег се могу приказати мање туморске сенке, које није могуће видети уобичајеним дијагностичким поступцима.

Пројекат се спроводи на Институту за плућне болести Војводине у Сремској Каменици.

За 10 месеци трајања овог пилот-пројекта у Новом Саду, уз прекиде због епидемије ковида 19, прегледана су 543 пацијента и откривено њих осам са карциномом.

Овом методом обухваћене су високоризичне групе, у које спадају особе старије од 50 година, пушачи, као и они који имају породичну историју оболевања од рака плућа или друге хроничне плућне болести.

Свака два сата у Србији једна особа умре од рака плућа, а свака кутија цигарета одузима 270 минута живота.

Позивамо све грађане Новог Сада који препознају један од ових критеријума код себе да се консултују са својим изабраним лекаром и обаве превентивни преглед плућа.

Покрајински секретаријат за здравство опремио је здравствене установе неопходном опремом за ове прегледе, а у току су завршне активности да се пројекат настави и спроводи и на територији целе Војводине.