Почетна > Свет
Свет

НАСА лансирала капсулу за скретање опасних астероида

Америчка агенција НАСА (Национална ваздухопловна и свемирска администрација) лансирала је свемирску летелицу Дарт у пробну мисију скретања путање астероида који представљају потенцијалну или реалну опасност за Земљу.
Фото: Pixabay/Willgard

Свемирска летелица је лансирана на пут дугачак 6,8 милиона миља са мисијом да се сруши на један свемирски сателит Диморфос сличан малом Месецу да би се видело да ли се астероиди могу одвратити од могућег судара са Земљом, преноси Ројтерс.

Дарт је лансиран синоћ у 22:21 на ракети носачу типа Фалкон 9 у власништву компаније Спејс икс из базе америчких свемирских снага Ванденберг у Калифорнији као први планетарни одбрамбени систем.

План је да се роботска свемирска летелица Дарт сруши на Диморфос брзином од 24.100 километара на сат како би минимално променила путању тог небеског тела.

Ако мисија успе то ће значити да НАСА, али и друге свемирске агенције могу да скрену неки астероид који иде ка Земљи и спрече катастрофални удар и могући смак света.

Капсула Дарт, величине аутомобила, одвојила се од носеће ракете неколико минута након лансирања и наставила своје 10-месечно путовање у дубоки свемир, неких 6,8 милиона миља од Земље.

Ajnštajnove teorijske beleške prodate za 11 miliona evra

 

Преузмите андроид апликацију.