Почетна > Свет
Свет

НАСА истражује астероид вреднији од светске економије

Небеско тело „16 Психа” се налази између Марса и Јупитера чије се рудно богатство процењује на 10.000 билијарди долара.
Фото: Pixabay/0fjd125gk87

НАСА je најавила да ће после прошлогодишњег одлагања због техничких проблема са софтвером напокон у октобру лансирати ракету ракету на астероид „16 Психа” који се налази између Марса и Јупитера. Научници верују да се скоро цео астероид састоји од гвожђа и никла, за разлику од осталих астероида који су углавном састављени од стена и леда.

Према проценама, како пише магазин „Форбс”, ово јединствено небеско тело је заправо прави рудник разних метала који по неким тржишним проценама вреде 10.000 билијарди долара што је далеко више од вредности целе глобалне економије.

У почетку припремањa ове удаљене свемирске истраживаче мисије рачунало се да ће модул, који такође носи назив „Психа”, слетети на астероид 2026. године. Али, стручњаци НАСА-е су променили путању тако да ће се летелица на ово практично метално небеско тело величине америчке државе Мичиген спустити тек 2029. године.

Астероид „16 Психа” један је од десет највећих астероида у Појасу астероида, са пречником од 200 километара. Будући да је сачињен скоро искључиво од гвожђа и никла, сматра се да је он у ствари језгро протопланете величине Марса, која је због силовитих судара милијардама година раније изгубила свој спољни омотач.

Иако се нећемо сви „обогатити” ова мисија има велику научну вредност. Она треба да пружи редак увид у далеку прошлост нашег Сунчевог система. Модул који ће лансирати „Спејс-екс” Илона Маска на ракети „Хеви Фалкон“  расположе инструментима који имају три задатка: да измере остатке магнетног поља астероида, направи пресеке у високој резолуцији како би се видела разлика између металних и силикатних састојака овог небеског тела.

Напредни спектрометар ће помоћу гама зрака и неутрона детектовати, мерити и мапирати састав астероида.

Астероид „Психа”, назван по грчкој богињи душе, први пут је открио италијански астроном Анибале де Гаспарис 17. марта 1852. године.

Britanija pada u recesiju a ostatak sveta očekuje rast– predviđa MMF

Преузмите андроид апликацију.