Почетна > Свет
Свет

Наришкин: Пољска планира да преузме контролу над делом Украјине

Директор руске спољно-обавештајне службе Сергеј Наришкин оптужио је данас Вашингтон и Варшаву да разрађују планове за успостављање војно-политичке контроле Пољске над њеним „историјским поседима“ у Украјини.
Фото: Танјуг/AP/Evgeniy Maloletka

Ради се, заправо, о покушају да се понови историјски „договор“ за Пољску после Првог светског рата, када је Запад, представљен Антантом, признао право Варшаве да прво окупира део Украјине како би заштитио становништво од „бољшевичке претње“, а затим и укључи те територије у састав пољске државе, рекао је Наришкин.

„Догађаји који су потом уследили постали су јасна илустрација колонијалног поретка и присилне полонизације као основне методе за изградњу “Велике Пољске““, додао је он, преноси Спутњик.

Како је објаснио, прва фаза „поновног уједињења“ требало би да буде улазак пољских трупа у западне области Украјине под слоганом њихове „заштите од руске агресије“.

„Тренутно се са администрацијом Џоа Бајдена разматрају модалитети предстојеће мисије. Према прелиминарним договорима, она ће се одвијати без мандата НАТО-а, али уз учешће “вољних држава“. Варшава за сада није успела да се договори са потенцијалним члановима “коалиције истомишљеника““, рекао је Наришкин.

Према његовим речима, пољске обавештајне службе траже представнике украјинске елите са којима могу да се договоре да формирају тзв. демократску противтежу неонацистима оријентисану на Варшаву, који би подржали пољске планове за увођење трупа на запад Украјине.

„Према прорачунима пољске администрације, превентивна консолидација на западу Украјине ће са великим степеном вероватноће довести до распада земље. При томе ће Варшава у суштини добити контролу над територијама на које ће ући “пољске мировне снаге““, истакао је Наришкин.

Како је навео, планирано је да „мировни контингент“ Пољске буде распоређен у оним деловима Украјине где је опасност од директног сукоба са руском војском минимална.

Mađarska: Protivimo se „političkom lovu na veštice“ i sankcije Dodiku

Преузмите андроид апликацију.