Почетна > Србија
Живот и стил Србија

Наредни петак је „црни петак“ – теорије о његовом настанку и разлогу зашто је „црн“

Да ли сте се икада запитали како је настао назив „црни петак“ за један од најпознатијих дана распродаја у години? Иако је данас синоним за попусте и гужве у продавницама, прича иза овог назива је све само не обична.
Фото: Freepik/Jonathan McIntosh

Теорија о пореклу назива #1

Црни петак је назив добио на основу хаоса на улицама, гужви у саобраћају и несносне гужве након Дана захвалности. Полицајци, возачи аутобуса и таксисти су му дали име, описујући шта се дешавало на улицама тог дана.

„Црни“ се односило на густину и хаотичну атмосферу.

Теорија о пореклу назива #2

2008. године радник Волмарта је изгубио живот током покушаја куповине. Њега је прегазила маса људи која је навалила на продавницу због великих снижења.

Људи су куповали, не обраћајући пажњу на човека који је умирао на улазу продавнице.

Овај трагични догађај отворио је питање безбедности током ”црног петка”, а статистике показују да је од тада било много повређених, па чак и смртоносних случајева.

Фото: Pexels/Max Fischer

Теорија о пореклу назива #3

Термин „црни петак“ везује се за 24. септембар 1869. године, али није био повезан са распродајама већ са драматичним догађајима на америчком тржишту злата, односно падом берзе.

Два финансијера са Вол Стрита, Џеј Голд и Џим Фиск, сарађивали су у намери да створе већу тражњу за златом, подигну цену и остваре значајан профит. Средишњи део ове приче је фотографија црне табле у Њујоршкој Соби злата, која је постала симбол њихове завере.

Септембра 1869, на дан када је Голдова и Фискова завера обелодањена, тржиште злата је доживело драматичан пад.

Фотографија табле која приказује смањење вредности злата постала је икона овог догађаја. Последице су биле тешке – тржиште је доживело слободан пад, доводећи до банкрота не само Вол Стрит банкара већ и обичних фармера.

Теорија о пореклу назива #4

Још једна од теорија је да овај празник вуче корене од трговаца робљем у САД-у.

Наводно су трговци црним робовима снижавали цену на јавним пијацама, након Дана захвалности, а уочи предстојеће зиме. Сезона рада на пољима и њивама била је окончана, па је и цена робова била знатно нижа него што је било уобичајено. Касније је ова теорија оспорена и проглашена за новинарски сензационализам.

Premijera filma „Zemlja živih“ 27. novembra u KS Barka – problem zavisnosti iz drugog ugla (VIDEO)

Преузмите андроид апликацију.