Иако се овчије или козје млеко користи за традиционални фета сир, кравље млеко се може користити и за домаће верзије овог сира.
Одлична ствар код овог сира је што нећете морати да чекате данима да бисте га пробали.
За овај рецепт ће вам требати:
- 1,5 литара маснијег млека
- две кашике воде
- две кашике лимуновог сока
- једна равна кашика соли
- једна кашичица павлаке
Сипајте млеко у велики лонац и ставите да проври на средњој температури.
У млеко ставите павлаку и мешајте док не добијете уједначену смесу.
Када млеко почне да се сири, додајте две кашике лимуновог сока.
Кувајте два минута, па смесу пребаците у цедиљку.
Након што сир оцедите у цедиљку, умотајте сир у газу и ставите тежак предмет уз помоћ којег ћете оцедити вишак течности. Оставите да тако стоји око 60 минута.
Затим исеците сир и ставите га у такозвани расол, мешавину воде и соли.
Оставите пола сата да упије нешто течности и добро охладите.
Држите га у овој мешавини воде и соли док је не употребите.
Преузмите андроид апликацију.