Кратак рок трајања појединих сорти воћа и поврћа захтева њихову прераду, ако желимо да уживамо у њиховим плодовима и током зиме. Зато су јесењи дани време када домаћице вредно раде, припремајући укусну зимницу.

Поврће је саставни део киселих салата, које су одличан прилог уз зимнице. Међутим, поред киселих салата, многи за зимницу спремају и ајвар и пинђур.
Иако се пинђур и ајвар припремају од сличних састојака, за припрему пинђура потребно је мање времена.
Такође, поврће у пинђуру се исече на ситне комаде, док се потпуно самеље за ајвар.
Потребни састојци:
- 3 килограма паприке
- 1,5 килограм парадајза
- 70 милилитара јабуковог сирћета
- 150 милилитара уља
- 50 грама шећера
- једна кашика соли
Начин припреме:
Паприку можете испећи на роштиљу или у рерни, па у већу посуду ставити фолију, па поклопити паприку и затворити фолију да не би ушао ваздух. Оставите поврће да се охлади и омекша преко ноћи, јер ће се лакше ољуштити. Ујутру ољуштите паприке и скините им кожицу. Затим ољуштите парадајз, исецкајте га и ставите у дубоку шерпу и додајте сецкани бели лук. Када парадајз потпуно омекша додати сецкани бибер, першун, со и шећер и сирће. Кувајте око сат времена да постане густа. Смеша се мора стално мешати како не би изгорела на дну. Пинђур је готов када се смеса коју мешате одмах не врати у првобитно стање. Густина пињура ће бити мање густоће од ајвара. Готову пињуру пребаците у претходно стерилисане тегле. Окрените тегле наопачке и оставите да се охладе и усисавају.
Da li je zimnica naš lek? – Turšija i kiseli kupus kao prirodne apoteke
Преузмите андроид апликацију.