Иако се неке намирнице, попут шаргарепе, бундеве или спанаћа, могу јести сирове без икаквих проблема, посебно у смутијима, постоји низ намирница које треба скувати пре конзумирања.

Разлог није само укус, већ и потенцијално штетни здравствени ефекти који се крећу од благих стомачних тегоба до озбиљног тровања.
Сирови кромпир садржи скроб који је тешко сварљив у сировом стању, што може изазвати надимање и проблеме са варењем.
Поред тога, када се кромпир држи топао, може развити токсине који су штетни за организам.
Кување разграђује скроб и олакшава варење кромпира. Иако су сирове остриге деликатес у неким културама, оне носе висок ризик од бактеријских инфекција, посебно за људе са ослабљеним имунолошким системом, децу и труднице.
Стручњаци упозоравају да ове групе никада не би требало да их конзумирају сирове. Сирово млеко није стерилизовано и може садржати Ешерихију коли, салмонелу и друге патогене.
Купљено млеко је пастеризовано – загрева се да би се убиле штетне бактерије. Конзумирање сировог млека може имати озбиљне здравствене последице.
Сирово брашно, било да је у тесту за колаче или колачиће, такође може изазвати мучнину и друге симптоме тровања. Непрерађено брашно може садржати Е. коли, која се убија само печењем на високим температурама.
Сирови пасуљ, посебно црвени пасуљ, садржи фитохемаглутинин, токсични биљни протеин. Само неколико комада сировог црвеног пасуља може изазвати мучнину, повраћање и дијареју – симптоме сличне тровању храном.
Непрерађени горки бадеми садрже цијановодоничну киселину. Веће количине могу бити фаталне – за дете је то само 7 до 10 бадема, док је за одрасле фатална доза између 12 и 70 бадема.
Патлиџан садржи природни токсин назван соланин, који у великим количинама може изазвати мучнину, повраћање и дијареју. Иако би велике количине сировог патлиџана биле потребне да би изазвале озбиљне последице, чак се ни мале порције не препоручују без кувања.
Свежа пилетина може бити контаминирана салмонелом и кампилобактер бактеријама, које се убијају само кувањем на одговарајућој температури.
Недовољно кувана пилетина је водећи узрок тровања храном у многим земљама.
Печурке садрже хитин, полисахарид који људско тело тешко вари.
Кување разграђује хитин и омогућава бољу апсорпцију хранљивих материја, док сирове печурке могу изазвати надимање и нелагодност у стомаку.
Сирова јаја могу садржати салмонелу, због чега их треба кувати на одговарајућој температури. Ако рецепт захтева сирова јаја, препоручује се употреба пастеризованих јаја или производа направљених од њих.
Чај од бибера сигурно нисте пробали, а сјајан је за мршављење и избацивање токсина!
Преузмите андроид апликацију.